Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jättebeslag av Spice

För tre år sedan visste tullen inte vad Spice var. Det har ändrats. Under förra veckan gjordes 30 beslag, och på måndagen gjordes ytterligare 20 beslag av internetdrogen.
– Vi märker en kraftig ökning, säger Lars Hansson, specialist på droger på Tullverket.

Annons

Spice dök upp första gången hos tullen så sent som 2007.

– Då visste vi inte vad som ingick. Men vi kunde efter analyser konstatera att det var syntetisk cannabis, förklarar Lars Hansson.

Spice är samlingsnamn för torkade växtdelar med inslag av örtkryddor. Delarna sprejas med syntetiska cannabinoider, substanser som liknar den verksamma delen i cannabis.

Från Danmark

Spice tog alltså drogspecialisterna med överraskning och kunde därför säljas lagligt. Först sommaren 2009 narkotikaklassades de första varianterna av Spice. Men drogtillverkarna ändrar tillsatserna efter hand och lagstiftningen hänger inte med. Lagstiftarna klassar de varianter av drogen som ännu inte uppnår definitionen för narkotika som ”hälsofarlig vara”.

– I väntan på att vi ska få mer vetskap, förklarar Lars Hansson.

Tidigare skickades drogerna som post, via Arlanda. Men efter det att tullen gjort många beslag på just Arlanda ändrades tillvägagångssättet. Nu skickas drogerna som paket, via Malmö. De nu aktuella beslagen alla har avsändare från Danmark.

Lars Hansson vill sända en varning till de personer, främst handlar det om ungdomar födda på 1990-talet, som skickar efter de nya drogerna.

– Många tror att detta är en ofarlig drog, men den är mycket farligare än cannabis. Det är stor risk för överdos, säger han.

Mer läsning

Annons