Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobbigt men roligt att få två på en gång

Dubbelt så jobbigt eller dubbelt så underbart? Jämfört med att få ett barn, innebär det mer svårigheter med att vänta och få tvillingar. Cirka en och en halv procent av alla födslar i Sverige resulterar i tvillingar.

Annons

Att vänta tvillingar är ansträngande eftersom belastningen är stor. Magen blir större och tyngre än när man väntar ett barn. I den 30:e veckan är den blivande mamman lika stor som en fullgången mamma som väntar ett barn. I allmänhet sjukskrivs tvillingmammor någon gång mellan vecka 20 och 30.

Många av tvillingparen föds för tidigt. Medelförlossningen sker vecka 38.

Ungefär hälften av tvillingarna förlöses på naturlig väg medan hälften av barnen förlöses med kejsarsnitt.

– Det väsentliga inför ett stundande tvillingföräldraskap är ju förstås att hitta glädjen inför det som väntar och kunna bearbeta de hinder som står i vägen för glädjen, som oro inför den större utmaningen. Hur kommer förlossningen att bli, hur matar man och tröstar två samtidigt, säger Cecilia Wändell, psykolog på Barnhälsan i Gävle.

Tvillingar får tidigt lära sig att dela med sig och vänta på sin tur.

Men att få flera bebisar samtidigt tar på krafterna, hur glad och lycklig man än är över sina barn.

– Behovet av att föräldrarna kan samarbeta och dela på uppgifterna är viktigt från allra första stund eller att det finns någon som kan avlasta den ensamstående föräldern.

Mer läsning

Annons