Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jonas stjäl för att få pengar till droger

Jonas från Gävle har begått tusentals stölder och inbrott. Det han kommit över har för det mesta sålts till vanliga Svenssons.
– Kriminella köper inte av kriminella. Vi kan skaffa sakerna själva, säger han.

Annons

Strax efter midnatt är enligt Jonas den bästa tiden för stölder. Då tar han sin väska och sätter sig på cykeln för att kolla upp lämplig tillslagsplats.

– Cykel är det bästa fordonet när man gör inbrott. Jag kommer fram överallt och kan lätt fly från polisbilar genom att åka på mindre vägar där de inte kan ta sig fram.

Jonas, som är i 40-årsåldern, heter egentligen någonting helt annat. De senaste 20 åren har han varit drogberoende. Det började i unga tonåren med sprit och hasch. Efter några år gick han över till amfetamin.

– Jag har begått ungefär 200 inbrott och stölder om året de senaste sex åren – allt för att finansiera missbruket. Det är ingenting jag är stolt över, men samtidigt inget jag ångrar. Jag har helt enkelt varit tvungen.

Det anmärkningsvärda är att han aldrig har åkt fast för några av sina inbrott eller stölder.

– För att jag ska genomföra ett brott måste risken att åka dit vara minimal. Annars gör jag det inte.

Han säger själv att han undviker bostadsinbrott, men berättar i nästa andetag att han inte skulle tveka att ”knäcka” ett kassaskåp i en villa om han visste var det fanns. Dessutom har han gjort oräkneliga stölder i källarförråd och vindsutrymmen.

– Jag har aldrig tänkt att någon blir ledsen för det jag tar. Det går inte att tänka så. Då skulle jag inte kunna hålla på.

Framför allt inriktar sig Jonas på elektronikfirmor, grossister, byggföretag och butiker i Gävletrakten. Favoritstöldgodset är Hilti-väskor och framför allt det dyra märkesverktyget DeWalt. Tillvägagångssättet är ofta smash’n grab.

– Det är otroligt enkelt att göra ett inbrott. Jag brukar bara knacka en ruta och lugnt ta det jag vill ha. I bland går larmet, men jag vet att det tar en stund för polisen att ta sig dit.

Och varorna han kommer över är eftertraktade på den illegala marknaden i Gävle.

– Jag känner ett par gubbar i byggbranschen som direkt köper det jag har stulit. De betalar ett par tusen för till exempel en borrmaskin som är värd runt 10 000 kronor.

Det är också i Gävle han har utfört de senaste årens otaliga inbrott och stölder. Jonas har inga problem alls att få sitt stöldgods sålt.

Han har flera gånger satt in en annons under ”säljes” i olika tidningar för att bli av med stöldgods som cyklar, möbler, datorer och porslin (!).

Lika enkelt som han införskaffar det, lika lätt säljer han det. Och bäst betalar vanliga Svenssons.

– För en tid sedan sålde jag en stulen splitt ny barncykel till en pappa och hans lilla dotter. Det enda gubben brydde sig om var att få ned priset och inte att den kunde vara stulen.

Gävlepolisen hävdar att de har bra koll på stadens enda pantbank. De åker med jämna mellanrum dit för att kolla i bankens loggbok vad det finns för varor och försöka upptäcka eventuellt stöldgods. Men Jonas berättar att han flera gånger har lämnat in stulna smycken och framförallt guld till pantbanken.

– Det går att registrera sig i ett annat namn och stöldgods som guld är svårt för polisen att spåra. De kan inte bevisa att det kommer från mitt inbrott.

Förutom stölder och narkotikabrott har han gjort sig skyldig till flera våldsbrott. Men nu har han bestämt sig för att få ordning på sitt liv och lägga av med narkotikamissbruket.

– Det är själsligt utmattande att leva så här. Den romantiserande bilden av droger måste bort.

– Jag ser inte missbruket som en sjukdom utan har bara gett mig fan på att lägga av. När jag väl har bestämt mig för något kan jag vara väldigt envis och målinriktad.

Jonas är ett fingerat namn.

Mer läsning

Annons