Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jonas var en mobbare

/
  • ÅNGRAR SIG BITTERT. Jonas Leksell, känd från barnprogrammen Myror i brallan och Räkna med skägg, var en mobbare i skolan. Det ångrar han mest av allt i sitt liv. ”Jag är livrädd för att min dotter ska bli mobbad. Om hon blev det skulle jag nog låta henne lära sig kampsport. Det är sånt där grottmänniskotänk men jag tror att om de andra ungarna vet att hon kan karate törs de inte ge sig på henne.”

Programledaren Jonas Leksell var en mobbare när han gick i skolan.

– Det är det jag ångrar mest av allt i mitt liv.

Annons

Programledaren Jonas Leksell var med och mobbade en tjej i skolan från lågstadiet upp till högstadiet.

– Det började som en lek i lågstadiet. Vi delade upp oss i lag, alla mot en. Alla fick väl känna på hur det var men så märkte man att någon var extra mottaglig och sedan valdes den personen varje dag.

Det pågick i stort sett varje dag, från andra klass upp till högstadiet. Mobbningen skedde till och från skolan, ibland på lektionerna men oftast på rasterna.

– Det var mest glåpord och handlade aldrig om fysiskt våld, säger Jonas Leksell.

Varför mobbade du?

– Det måste vara världens svåraste fråga. Jag var kanske rädd för att själv hamna mitt i ringen. Men vi var mycket medvetna om vad vi gjorde så det finns inget som ursäktar vårt beteende.

De vuxna borde gjort mer

Han tycker att vuxenvärlden inte gjorde tillräckligt för att stoppa mobbningen.

– Fröken försökte prata med oss några gånger, både enskilt och hela klassen men det hade en mycket marginell inverkan. Lärarna pratade med mina föräldrar men jag fick aldrig någon riktig åthutning. Mina barn och andras ungar, du vet.

Vad hade fått dig att sluta mobba?

– Jag tror att om någon äldre skolkamrat med status, de som går i sexan är ju lite gudar när man går i fyran, hade kommit fram och liksom sagt ”Va fan håller ni på med? Lägg av med det där.” Det hade bitit på mig i alla fall. För man gör ju inte som vuxna säger.

Träffade henne i baren

Det var för ungefär tio år sedan som han kom till insikt om vad han hade gjort.

– Jag var ut en kväll, hemma i Borlänge och kände igen henne i baren. Jag gick fram: ”Tja, hur är läget. Vad gör du nu för tiden?” Jag ville väl inte ta in att jag hade betett mig som en idiot mot henne i skolan och tänkte att allt skulle vara bra om jag låtsades som ingenting.

– Hon bara tittade på mig och sa: ”Ni gjorde mig så mycket ont.” Och sedan gick hon därifrån. Shit, vad har jag gjort, tänkte jag.

”Säg till så klart”

Mobbningen ångrar han djupt.

– Jag önskar att jag kunde ha det ogjort. Att jag kommer ut som mobbare kanske kan vara någon slags botgöring.

Vad tycker du att man ska göra om man ser någon bli mobbad?

– Säg till så klart. Prata med lärarna, med syskon och föräldrar. Tänk superhjälteaktigt. Vad skulle en superhjälte ha gjort?

Mer läsning

Annons