Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jonathan och Oskar delar rum

/
  • Det kan vara mysigt att dela rum. Bröderna Jonathan och Oscar Holmstedt har inget emot att dela rum.  ”Jag tror inte att vi skulle bråka mindre om vi hade varsitt rum. Man blir bra på att dela med sig av sina saker när man delar rum” säger Jonathan.

Bröderna Jonathan och Oskar Holmstedt delar rum. Det tycker Jonathan, nio år, fungerar bra.

– Det känns skönt att vi sover i samma rum.

Annons

Jonathan och Oskar har ingen uppdelning av rummet och håller inte hårt på ditt och mitt. De har varsin säng i vardera ände av rummet och ovanför Oskars säng har pappa Anders byggt en riddarborg, en koja där man kan krypa in om man vill vara ostörd.

– Vi leker mycket ihop och har allt tillsammans. Men om jag får nya leksaker i present eller julklapp brukar jag leka med dem i början, då får Oskar helst inte låna dem. Men sedan när leksakerna börjar bli gamla, då får Oskar leka med dem.

Jonathan medger att de faktiskt bråkar ibland.

– Men jag tror inte att vi skulle bråka mindre om vi hade varsitt rum. Man blir bra på att dela med sig av sina saker när man delar rum.

Även om bröderna trivs tillsammans så finns det olikheter som kan vara irriterande.

– Oskar är rätt stökig av sig. Jag är lite bättre på att hålla ordning. Det kan vara jobbigt. När jag säger till honom att han måste städa brukar han gömma sig, bli arg eller ledsen, suckar Jonathan.

Det spelar ingen roll om det är lite stökigt, tycker Oskar.

– Städa är tråkigt. När jag får eget rum ska jag aldrig städa.

Om Jonathan vill vara ensam brukar han gå ut i gäststugan, som pojkarna gjort om till legoklubb.

– Jag går dit om jag vill komma bort från brorsan en stund.

– Jag också brukar gå dit om jag vill vara ensam, inflikar Oskar.

Om de tar hem kompisar får alla vara med och leka, ingen behöver gå ut från rummet. Det blir roligare så. De flesta av Jonathans kompisar har eget rum, men det är inget som han längtar efter. Än.

– Jag kan tänka mig att dela rum tills jag blir 13 eller 14. Det bästa med att ha eget rum är att vi kan kolla på olika filmer då.

Men Oskar vill ha eget rum redan nu i sommar när han fyller sju.

– Det skulle vara skönt att få ha mina saker ifred.

Föräldrarna vill gärna kunna ge pojkarna egna rum, men det är inte helt lätt. Familjen bor i ett charmigt hus från 1930-talet med ett stort lantkök och två magnifika kakelugnar i både vardagsrum och kök. På övervåningen finns två sovrum och ett pyttelitet rum.

– Huset är inte särskilt stort. Vi har tänkt att bygga om och dela pojkarnas rum om ett eller två år. Just nu fungerar det väldigt bra att de delar rum. De leker fint ihop och gillar samma saker. Jag tror också att de lär sig att visa hänsyn, säger mamma Lotta Holmstedt.

– Enda nackdelen är att de har olika sovtider. Oskar bör sova senast klockan åtta, medan Jonathan får ligga vaken och läsa eller titta på tv lite längre.

Mer läsning

Annons