Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jord ska allt åter bli

/

Annons

i spaljering av fruktträd av en erfaren trädgårdsmästare. Att spaljera träd eller forma sina träd till pelarträd är spännande sätt att odla mycket frukt på liten yta.

Diskussioner omkring sortval, solfjädersformer och pincering blandades med filosofiska funderingar omkring varför det mest är män som intresserar sig för spaljering.

Lille systersonen, nu tio månader men ännu helt likgiltig inför konsten att förmå fruktträd att växa på måhända naturstridigt vis, hade vid mitt senaste besök börjat lära sig att gräs och torra löv inte är något vidare att äta.

Äpplen som har fallit ner på gräsmattan kan man däremot bita i och få en god, syrlig smak i munnen. Det ramlade ner en hel del att mumsa på när jag klättrade omkring och sågade i träden. Moster Anna Malin fick en ansenlig mängd fallande äpplen i huvudet, det är liksom nackdelen med att beskära fruktträd den här tiden på året.

Annars har äppelträden under juli-augusti-september ännu bättre förmåga att läka de sår som beskärning orsakar, än de har under den traditionella beskärningstiden på vårvintern. Det vill säga, det som inte hanns med då kan man med fördel hinna med nu. Lättare är också att urskilja sjuka eller döda grenar som behöver tas bort.

ska helst inte läggas på komposten, eftersom till exempel vissa mögelsporer kan överleva och återkomma. Friska fruktträdskvistar kan däremot flisas eller klippas ner i småbitar och komposteras tillsammans med annat växtmaterial från trädgården.

Ju mer finfördelat, desto snabbare kompostering. Bara kör över löv och örtartade växtrester med gräsklipparen.

Lägg en stor kompostlimpa som ger en riktigt bra jord genom att varva grönt växtmaterial som blast med torrare material som kvistar och löv. Med fördel läggs även varv av stallgödsel i komposten.

Det är viktigt att det inte är enbart kväverikt material som grönmassa och gödsel eller för mycket kolrikt material som torra löv och kvistar. Blandningen är angelägen för att komposteringsprocessen ska sätta fart.

förvandlingen behöver dessutom lagom med luft och lagom med fukt. Känns komposten alldeles för lös och ostadig, trampa omkring på den men undvik att packa den hårt. Vattna komposten och täck den slutligen gärna med ett lager halm. Löv går också bra att täcka med, halm är tyvärr inte så lätt att få tag på längre.

Bästa sättet att kontrollera om komposten fungerar är att mäta temperaturen i den efter ett par dagar. Det ska bli riktigt varmt i mitten av högen, ibland kan det bli upp mot sextio grader! Om inget verkar ske i komposten, fundera på vad som kan sätta igång den. Mer vatten? Eller en omrörning som syresätter?

Vänd på komposten efter ett år, och vänta sen ytterligare ett år och du har en perfekt jordförbättring att använda i trädgården. Blir det svårt att vänta går det att odla pumpor eller squash på högen under tiden.

Mer läsning

Annons