Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julkramare i familjen

Annons

Tillbaka på jobbet efter julkoman. Det var kanske tur att det till slut blev ett stopp på dessa långsamma morgonrocksdagar med ett konstant ätande ur chokladaskar och plockande med julmat i granens sken framför matinéer som man redan sett flera gånger förut. De där loja mellandagarna är mysiga men de är nog inte bra för karaktären i längden. Jag måste medge att det blev tomt utan julstjärnorna i papp, de sprider ett sådant varmt och behagligt sken. Det kan behövas den här årstiden. Men jag är ingen fanatisk julkramare, däremot har upptäckt att min dotter har de tendenserna. Fyraåringen ertappade mig förra helgen när jag var i full färd med att plocka undan julsakerna.

"Vad gör du?", vrålade hon och stirrade vilt på mig som om jag inte vore riktigt klok.

"Eh, jag plockar bara undan julsakerna."

"Varför då?", vrålade hon.

"Ja, julen är ju slut nu och granen barrar så mycket."

"Granen? Du ska väl inte ta bort granen?"

Jag tvekade en stund och svarade kort.

"Jo."

"NEEEEEEEEEJ!"

Tårarna sprutade. Hon tittade uppgivet på henne som om jag berövat henne all livsglädje. Efter en stund avtog gråten.

"Apelsinerna då?"

Hon pekade mot de skrumpna apelsinerna som knappt kunde stanna kvar i de röda sidenbanden. Hon påminde mig om hur mycket jobb vi lagt ned på dem och hur ont i tummen hon hade fått av att trycka in nejlikorna i skalet.

"De kanske kan få hänga kvar ett tag till, om du vill."

Hon nickade. Sedan gick hon fram till köksbordet och granskade alla julsaker som jag samlat där för nedpackning. Plötsligt ryckte hon till. Med ett darrigt finger pekade hon på snögubben som hon gjort av två flirtkulor och en röd tomteluva.

"D-e-t d-ä-r ä-r i-n-t-e j-u-l-p-y-n-t, förklarade hon bestämt och nappade åt sig den, som att skydda den från mig.

"Den har ju jag gjort på dagis. Visste inte du det?"

Flirtkulegubben var vi naturligtvis tvungna att rädda från jullådan. Hon försökte förhandla till sig några saker till men vi kom överens om att det skulle bli så mycket roligare att plocka fram dem nästa jul om vi tog undan dem nu.

I förra veckan när jag kom hem från jobbet hörde jag julmusik från köket. Jag hittade en glatt trallande fyraåring som hoppade mellan köksstolarna. Hon hade gömt undan en speldosa som spelar "Santa Claus is coming to town". På bordet låg en lång rad hembakta pepparkakor med gulnad kristyr.

"Jag har julpyntat", deklarerade hon trotsigt och trallade vidare.

Mer läsning

Annons