Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kaliforniens zinfandel helt rätt

/

I Kalifornien ser man zinfandeldruvan som sin egen specialitet och inhemska gåva till vinvärlden.

Annons

Det är den också, till viss del
Genstudier har visat att den har sitt ursprung i Kroatien under det knappt uttalbara namnet crljenak - och att den är samma druva som Syditaliens primitivo.
Men det är bara under namnet zinfandel och Kalifornien som den hittills nått imponerande kvalitativa höjder.
Den ligger just nu också helt rätt i tiden. För zinfandel passar utmärkt på en marknad som efterfrågar superrika, saftiga, mjuka fruktbomber att njuta i stora klunkar.
Druvan är förvisso en kameleont som kan ge allt från superlätta halvtorra rosélika drinkviner till tunga lagringsdugliga kraftpaket.


Det är dock först när man hoppar upp kring hundralappen och över som druvan verkligen exponerar sina allra bästa sidor med koncentrerad fruktighet och toner av såväl solmogna röda bär - som jordgubbar, körsbär och hallon - och svarta vinbär, plommon och katrinplommon när vinet är mer moget. De är ofta okomplicerat goda utan att därför vara allt för inställsamma, vilket de däremot kan vara i de billigare exponenterna.
Matmässigt går de ofta utmärkt till grillat kött och stekt kyckling. De allra kraftigaste, tydligt fatpräglade, kan också passa fint till vilt.
På Systemet finns fler goda zinfandelviner, flera av de allra bästa hittas dock i beställningssortimentet, där de börjar på nummer 8. I tabellen intill ser ni fyra personliga favoriter.

Mer läsning

Annons