Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kampvillig storgädda

/
  • UPP I LEDNINGEN. Johan Mårtensson, Tierp, ser lite tagen och skakig ut när han visar upp sin storfångst Gäddan på prick 12 kilo för upp Johan till ledningen i A-Fisket.
Foto: Katarina Lönnberg

Nu stundar en intensiv period i Arbetarbladets sportfisketävling A-Fisket. Fler och fler kommer igång med favoritsysselsättningen, fiske.

Annons

De riktigt inbitna sportfiskarna – de som jagar feta vårgäddor i regn och rusk, eller de som åker genom halva Sverige för att meta vimma, sarv eller björkna – får nu konkurrens av den stora gruppen semesterfiskare.

Under maj månad brukar de första blanklaxarna rapporteras från Älvkarleby, så även i år. Andreas Östblom från Gävle tog årets första blanklax i Älvkarleby söndag 18 maj. Under veckan har det tagits ytterligare några laxar. Normalt brukar det ta ett par veckar innan laxfisket i älven går på högvarv. Maj månad brukar också bjuda på en hel del fint gösfiske.

Dagens listor i A-Fisket har två nya ledarresultat. I den öppna klassen tar Janne Olsson, känd gäddfiskare med flera fina anmälningar till A-Fisket under årens lopp. Den här gången anmäler han en fin sarv på 1,360 kilo som för upp honom till ledningen i den öppna klassen.

Johan Mårtensson från Tierp har sportfiske som sin favorithobby. Det har blivit en hel del gäddor och gös av ordinär storlek, men de riktigt fina bitarna har lyst med sin frånvaro.
De senaste åren har Johan mer och mer gått in för jerkbaitfiske efter gädda och nu börjar resultaten komma. För två år sen satte han ett rejält personligt rekord för gädda på 11,65 kilo. I slutet på april fick det rekordet sig en putsning.
Johan och kompisen Robert for ut på en eftermiddagstur på Dalälven i Söderforsområdet för att ta ett tag med Dalälvens gäddor. Efter ett par timmars fiske hade det blivit några smågäddor.

Sedan händer det som vi alla sportfiskare drömmer om – ett jättehugg. Johan kände direkt att nu var det en gädda av lite grövre kaliber. En våldsam kamp började. Den här firren var på riktigt stridshumör, under den 10–15 minuter långa kampen gjorde gäddan flera rusningar och några riktiga djupdykningar.

Johan berättar att spö och rulle fick göra rätt för sig. Det började bli lite svettigt och darrigt i båten, grabbarna hade ännu inte fått någon uppfattning om hur stor fisken kunde vara, bara att den var stor.

Till slut började fiskens stridslust avta och gäddan närmade sig båten. Fångsten kunde bärgas och nu såg man att det var en riktigt fet rackare, inte så värst lång men enormt fet. Om det var några vid älven som hörde en massa skrik den här kvällen så var det Johan och Robert som gav upp några enorma glädjetjut när kampen var vunnen.

Vi måste se till att fisken överlever tänkte grabbarna och nu var goda råd dyra. Det blev full fart in till bryggan. Där fyllde man upp en båt med vatten så gäddan fick ”andas” ut. Under tiden gällde det att snabbt lösa det här med vägning och fotografering. Katarina Lönnberg, redaktör på Arbetarbladet i Skutskär och boende i Söderfors, känner grabbarna sedan förut. Snabb kontakt med Katarina så löste hon fotograferingen.

Efter en snabb transport med gäddan i en vattenfylld sopsäck till Ica Söderfors kunde vikten fastställas till prick 12 kilo, för att lika snabbt återvända till älven där gäddan återfick sin frihet.

Den var nog lite chockad för det tog ett tag innan grabbarna fick fart på gäddan men till slut smällde den till med stjärten och försvann med en virvel i djupet.
I all uppståndelse och dramatik kring fisket så blev det ingen riktig mätning utförd. Efteråt har Johan mätt ett avstånd på durken i båten där gäddan låg still en stund, längden beräknas till cirka 110 cm.

Annons