Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan du vara säker på att jag skrivit det här?

/

Dags för en krönika igen. Skriven av mig. Eller är den det? Hur kan ni veta att det är jag som skriver det här? Svaret är naturligtvis att det kan ni inte.

Annons

Det kan vara Giron Wilhelmsson men det kan också vara någon annan.

Frågan om författaren bakom texten har dryftats förr. Många gånger. Även riktigt stora ”skribenter” som Homeros, Dumas och självaste Shakespeare har blivit ifrågasatta som upphovsmän till sina verk. Kan man veta?

Nej, aldrig riktigt säkert.

Väldigt långt ifrån Homeros, Dumas och självaste Shakespeare dök en snarlik fråga upp när Expressen under rubriken ”Falsk folkstorm” uppmärksammade en insändare för någon vecka sedan som hade förekommit med olika lokalanknutna signaturer i flera av landets tidningar. I Örnsköldsviks Allehanda, Södermanlands Nyheter, Gotlands Tidningar med flera. Och här på Torget i Arbetarbladet.

Insändarskribenten ansåg det vara fel att studenter ska behöva läsa om kurser då de haft för långt studieuppehåll vilket illustrerades med några möjliga orsaker till längre studieuppehåll. Aron Lund på Expressen ”avslöjade” denna insändare som en cirkulärinsändare med största sannolikhet författad av någon” välavlönad S-tjänsteman” och undrade varför partiet gömde sig bakom påhittade skribenter. På Torget var signaturen ”Före detta Gävlebo”. Trots personuppgifter som finns har jag inte lyckats få tag på ”Före detta Gävlebo”. Detta visar både att man måste vara kritisk och att man inte kan kolla allt.

Jag är kritisk. Är insändaren kontroversiell eller känslig försöker jag kolla upp skribenten och att de inblandade (dotter, son, make...) är införstådda med texten. Om telefonnummer, namn och andra uppgifter inte stämmer ”arkiveras” insändaren. Men jag kan naturligtvis inte misstro alla eller hinna kolla allt.

Inom litteraturen diskuteras om ett verk kan stå helt för sig själv eller om man måste ha den kunskap, bakgrund och förförståelse det innebär att känna till författarens liv och leverne. Hur är det med insändare? Naturligtvis vet bara jag något om skribenten bakom en signatur men spelar det någon roll? Ändamålen helgar medlen, eller? En falsk folkstorm är också en folkstorm kanske Lundell skulle ha sagt...

Kan en insändare skrivas av någon i propagandasyfte med en tagen identitet? Är det okej?

Nej, jag tycker inte det. I och med att vi tillåter signaturer (vilket är både bra och nödvändigt) har vi rätten att kräva att personen bakom signaturen är den han/hon utger sig för att vara. Även om vi inte kan kolla sanningshalten fullt ut.

I slutänden måste man kunna lita på folk. Annars försvinner själva fundamentet för Torget och liknande forum.

Förresten, det är Giron Wilhelmsson som har skrivit det här. Jag lovar...

Mer läsning

Annons