Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kasserade prylar blev bästa lekplatsen

/
 • ENKELT OCH MYSIGT. Ettåriga Sofia Persson sitter under ett blommande träd och läser en bok i det skira nättältet. Det ger lite skugga och fungerar samtidigt som en läskoja. De har även satt upp en segelduk över den ena sandlådan för att ge de små barnen skugga.
 • BALANSTRÄNING. Othilia Resare, fem år, testar balansen på banan som består av brädor och gamla bildäck som utrustats med balansskivor i plywood.
 • UNDER PARASOLLET. Sara Lundqvist, fyra år och Tyra Lindgren, fem år leker gärna under parasollet där några stubbar fungerar fint som bord och stolar. Här kan barnen också leka med vatten.
 • DET KITTLAR UNDER FÖTTERNA. På förskolans lugna område finns det känselrutor med kottar, olika stenar och mossa som barnen kan gå på. Barnen har även varit med och gjutit egna cementplattor som de har smyckat med snäckor, stenar och pärlor. Bara fantasin sätter gränser.
 • TITTUT. Kojorna har öppna fönstergluggar och inga tak, istället finns det trasmattor som barnen använder som dörrar eller tak.
 • PÅ PASS. I ena hörnet av gården har de byggt ett litet älgpass, där är det kul att klättra upp. Milou Lydin Carlsson, Sara Hellberg, Wilma Lindgren och Greta Ström Sahlén spanar efter älgar.
 • SOM ATT SPRINGA BLAND TVÄTT. Mellan stolparna har de hängt upp stora, skira tyger som barnen tycker att det är roligt att springa igenom. Det är tänkt att poolen ska stå där i sommar så att barnen får lite skugga när de badar.
 • HAR GRODORNA KOMMIT? Oskar Ferm och Edvin Persson håller koll på groddammen för att se hur dte går för grodynglen. Det ligger ett galler över dammen för att inga småbarn ska ramla ned i vattnet med huvudet före.
 • FINA TRÄDFÅGLAR. I träden hänger färgglada pinnfåglar som barnen har målat och smyckat med sidenband och tygremsor. Andra saker man kan hitta i förskolans träd är mobiler tillverkade av kopparrör och bestick.
 • ELDSJÄLAR. Förskollärarna Kina Ohlsson och Carina Hellberg har varit med och gjort om gården till Wij förskola. Kina har bland annat murat grillen vid träkåtan.

Hur fixar man en rolig, fin och barnvänlig trädgård på ett enkelt sätt? På Wij förskola i Ockelbo kryllar det av bra idéer och fantasifulla lekställen.

Annons

På Wij förskola har personalen tillsammans med föräldrarna satsat på att få en lekfull trädgård. De har försökt få in olika aktiviteter.

– Det började för drygt ett år sedan med att vi ville utveckla gården. Det fanns ingenstans att sitta ute och gården användes inte fullt ut, säger Kina Ohlsson, arbetslagledare på förskolan.

Tillsammans spånade de fram idéer och med hjälp av EU-pengar kunde de genomföra planerna. Här finns kojor, älgpass, friluftsteater, en kåta med grillplats, en liten hockeyrink, crossbana och givetvis en basketkorg. Ockelbo är ju en basketkommun. Barnens lek och fantasi avgör hur gården ska användas.

– Vi köper inte traditionella sandlådeleksaker utan vi återanvänder kasserade kastruller, sockerkaksformar, kakformar och andra gamla husgeråd. Det är otroligt billigt att köpa på loppisar och barnen behöver inte vara rädda om dem. De är mer hållbara och populära en plastleksaker som spricker och går sönder, säger förskolläraren Carina Hellberg.

Förskolan tar till vara på återvunnet material. Av gamla bildäck har de till exempel gjort balansskivor genom att såga ut runda plywoodbitar som monterats fast över däckets mitt. Perfekt balansträning. En bit vattenrutschkana vändes uppochned och blev en tunnel. En nedplockad gärdesgård användes till att bygga en kompost, ett ministall för trähästarna och utomhusvävar där barnen kan väva med växter pinnar och gräs.

– Det ska vara föränderligt. Vi vill att gården ska uppmuntra till lek och vila. Alla sinnen ska stimuleras, säger Kina Ohlsson.

Gymnasieelever på byggprogrammet har byggt en stor träbåt åt barnen och arbetsmarknadsenheten har efter personalens ritningar snickrat trähästar.

Lars Krantz, konstnärlig ledare på Wij trädgårdar, hjälpte förskolan med att köpa in buskar och träd. Det finns rabarber, vinbärsbuskar och krusbär på gården. I pallkragarna växer jordgubbar, ärter och squash. I gamla avloppsrör odlar de bland annat lavendel och rosmarin.

– Vi har planterat sådant som inte kräver så mycket underhåll och som barnen kan gå och äta, säger Kina Ohlsson.

I träden hänger mobiler av bestick, pinnar och överblivna kopparrör men även färgglada fåglar som barnen har gjort av pinnar, sidenband och tygtrasor. I björkarna sitter fågelholkar i olika färger som barnen varit med och snickrat.

På baksidan av huset finns ett lugnt område med bland annat ett stort trädäck, där barnen kan läsa, lyssna på sagor och musik, vila och äta.

– Wow, en brygga sa barnen när de fick se det och då bestämde vi förstås att betongplattorna nedanför skulle målas med blå färg.

Förskolans gård är öppen för allmänheten på helger och kvällar.

– Hit kan familjerna komma för att grilla och leka.

Och arbetet med gården pågår hela tiden. Närmast planerar förskolan att bygga ett vattenlandskap.

Så släpp loss fantasin och låt dina behov styra hur du vill utforma din trädgård. Men var försiktig med giftiga växter och trädgårdsdammar. Wij förskola har lagt ett galler över sin groddamm.

 

Mer läsning

Annons