Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kelvin och två alldeles oskyldiga systrar

/

Har gjort årets första besiktningar av grönsakslandet. Naturligtvis är ogräsen redan vakna, men de ger också något för mina kliande fingrar att ta tag i. Och för ogräsrensning gäller ju tidigare desto bättre. På dem bara, nu!

Annons

Skott av röd trädgårdsmålla tittar också upp, den växten frösår sig som ett ogräs. Men det är lätt att bli av med de skott man inte vill ha, bara att rycka upp och använda i salladen. De skott jag vill ska växa till sig placerar jag på en plats där jag vill ha dem.

Mållan behöver man således så endast en gång och aldrig mer. Andra plantor är inte alltid lika enkla att driva upp. Jag vill investera i en växtbelysning för att hjälpa mina späda att bli mer knubbiga och kraftiga. Ljuset från söderfönstret räcker inte till riktigt, även om jag föregående år utvecklade ett slags rotationsschema för att alla skulle få ta del av det bästa ljuset. Det blev ett väldigt förflyttande.

Lumen, Watt och Kelvin har jag läst om för att kunna välja rätt ljuskälla. Röd ljustemperatur stimulerar blomsättning och blå temperatur gynnar tillväxt hos småplantor. Watt är inte särskilt viktigt. Det får bli lysrör med kallt ljus som liknar dagsljus på minst 5 500 Kelvin, inga dyra proffsgrejor men ändå användbart. Ett par krokar i taket som fäste och linor vilka håller armaturen som ska gå att höja och sänka.

När jag söker på internet för att hitta ännu mer information om växtbelysning får jag mest upp träffar på sidor som handlar om hur man odlar cannabis i garderoben. Det får mig att tänka på två medelålders systrar som förra sommaren besökte Wij trädgårdar i Ockelbo. Jag säsongsjobbade där bland annat som guide, och höll som bäst på att vattna sommarblommorna runt restaurangen när jag fick frågan från den ena systern (med dämpad röst): ”Vi undrar, det där som växer där borta på fältet vid entrén, är det hasch?”

Jag svarade att de hade rätt men fel. Det som odlades var industrihampa vars fibrer kan bli rep eller textilier, i princip tom på berusande ämnen. Varvid den andra systern en aning för snabbt försöker bortförklara hur de kunde veta vilken växt det var: ”Jo, vi gnuggade på bladen och luktade, och det var en heeelt okänd doft.” Säkert.

Jag planerar mina plantors placering i landet genom att skissa på papper. Snabba grödor ska växa mellan långsamma, för att tidigare sorter ska kunna ta plats i anspråk medan senare kulturer växer till sig. Färgstarka blommor passar fint i kombination med grönsaker. Grödor som trivs på olika nivåer sätts tillsammans: Solrosornas och jordärtskockornas stjälkar blir klätterstöd för sallatsärtor, skockorna använder även utrymmet under jordytan. Ihop med dem kan dessutom pumpornas rankor breda ut sig på marknivån utan att skugga sina grannar.

Förhoppningsvis får jag plats med allt denna sommar utan att det blir problem för insekterna att hitta och pollinera de nedersta blommorna.

,

som förra året kanske klämde in lite för mycket på jordplätten.

Mer läsning

Annons