Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kerstin har kameran riktad mot Hollywood

/

Fotoblixtar smattrar. Stora strålkastare värmer. Hon vet att hon har två sekunder på sig att få till en bild. På en skylt på marken framför henne står det Getty Images med stora bokstäver. Det är denna bildbyrå hon arbetar för i dag. Kerstin Alm från Gävle fotograferar filmvärldens stjärnor i Hollywood.

Annons

– Man ska vara där en halvtimme innan och ställa sig på den plats man är tilldelad. Vi fotografer står på rad med skyltar som anger vem vi representerar: Los Angeles Times, USA Today eller Los Angeles Press Club som jag ofta fotograferar åt, berättar Kerstin Alm.

Vi promenerar längs Hollywood Boulevard. Gatan är täckt av de stjärnor som utgör Walk of Fame. Vi passerar biografen Chinese Theatre där kändisar genom åren har lämnat sina hand- och fotavtryck. Några meter längre bort är den byggnad där Oscarsgalan håller till.

Här har Kerstin förevigat stjärnor under deras promenad längs röda mattan.

– Stjärnorna har fyra poser som de kör. En tjej går framför var och en med en skylt med namnet på skådespelaren. Vi fotograferar skylten först så vi vet vem personen är.

För vissa innebär deras pensionering att de drar sig tillbaka. För Kerstin är det precis tvärtom.

Det var när hon 65 år gammal slutade jobba som hon satsade på sin dröm om att fotografera Hollywoods stjärnglans.

Kerstin är uppvuxen i Gävle. Hennes pappa fotograferade mycket. Badrummet hemma i Strömbro fungerade som mörkrum. Som barn gick Kerstin ofta in för att titta på de rader av bilder som hängde på tork efter att hennes pappa framkallat dem. Själv fick hon sin första kamera när hon var 14 år. Hon flyttade till USA när hon var 26. Det var en dröm hon haft i hela sitt liv.

– I en skoluppsats i tredje klass på Strömsbro skola beskriver jag hur jag ska flytta till Hollywood när jag blir stor. Då var jag nio år. Jag har alltid vetat att jag vill hit.

Den första tiden arbetade Kerstin på Sveriges ambassad i Los Angeles, därefter på bokningsavdelningen på flygbolagen Finnair och Air France.

När två kompisar skulle till filmfestivalen i Cannes bad de Kerstin följa med. En kvinna de kände behövde någon som fotograferade kändisar när hennes företag lämnade över presenter.

– Det kallas gifting lounge. Företaget ger presenter till stjärnorna som i gengäld låter sig fotograferas framför en vägg med reklam på. "Häng med Kerstin. Ge arrangören bilderna gratis så får du chansen att fotografera i ett sådant sammanhang", sa mina väninnor. Jag har inte ångrat att jag vågade satsa.

Det var för tretton år sedan. Sedan dess fotograferar Kerstin på heltid. Idel kända ansikten har passerat hennes kameralins: Allt ifrån Jane Fonda och Robert Redford till Morgan Freeman och Sharon Stone.

Fotouppdragen duggar tätt: Golden Globe i januari, Oscarsgalan i februari, filmfestivalen i Cannes i maj, festivalen i Venedig i slutet av sommaren och Emmy-galan i september.

Kerstin fotograferar i många andra kändissammanhang. När prinsessan Victoria besökte Sverigeveckan i Seattle fanns Kerstin längst fram. När hon och jag ses har hon precis förevigat Quincy Jones och Frank Sinatras dotter Tina Sinatra när den lokala pressklubben Los Angeles Press Club delade ut ett pris till Quincy Jones.

– Kameran finns med mig jämt. Jag har nog mer än en miljon bilder.

Arbetstimmarna kan bli långa. Kerstin klär sig elegant i klänning och leggings så att hon kan röra sig snabbt och inte behöva bekymra sig för kasande klädesplagg. De högklackade skorna sitter alltid på. Alm går aldrig i gympaskor.

– Det kan ju finnas någon snygg skådespelare man kan falla för. Och, efter en viss ålder bär ingen kvinna klänningar med ärmar som slutar ovanför armbågarna.

Kerstin är känd för sitt glada sätt och rappa humor. Det är full fart hela tiden. Hennes 77 år hindrar inte. När jag ringer henne för att träffas sitter hon på skönhetssalong och får manikyr.

Själv kallar hon sig mamarazzi.

– Ja, för en paparazzi är jag ju inte, säger hon och tittar gravallvarligt innan hon brister ut i skratt.

Hennes hus här i Los Angeles-stadsdelen Ranchos Verdes är alltid öppet, beläget nedanför kullen från Bruce Springsteen innan han flyttade hem till New Jersey. På vintern ljuder Natten går tunga fjät, vid hennes turkosblå swimmingpool. Under sommaren intas sill och jordgubbar under parasoll i glada fester där före detta Bondbruden Maud Adams minglar med Kerstins gamla kompisar hemma från Gävle.

– Man har inte roligare än man gör det. Det är den devis jag lever efter, sammanfattar Kerstin och ler sitt stora leende.

Hon är skicklig på att nätverka. Hon ser till att få de bilder hon vill ha. När Kerstin ville fotografera Al Pacino, skickade hon fram en bildskön väninna att underhålla honom.

– Pacino blev så upptagen med att titta på henne att det blev gott om tid för mig att ta bilder. Jag har mina knep.

Mer läsning

Annons