Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kerstins och Madelénes storfångster

/
  • PRAKTGÖS PÅ ÖVER 9 KILO. Kerstin Danielsson, Tierp tog den här gösen på 9,350 kilo vid trollingfiske på Marma/Mehedebyfjärden den 27 september. Givetvis tar hon ledningen i A-Fisket med den fångsten.
  • TVÅ ÖVER 10 KILO. Madeléne  Eriksson, Uppsala har haft ett fint sommarfiske med bland annat två gäddor över 10 kilo. Den här vägde 10,16 kilo.

Fördomar finns det gott om i alla sammanhang, sportfiske inte undantaget. Bland annat att sportfiske är något som grabbar/gubbar sysslar med.

I dag ska vi kanske inte ta kål på den fördomen men presentera två fina fiskeberättelser där det är tjejer och deras fiske som står i centrum.

Annons

Kerstin Danielsson, Tierp har tillsammans med maken Janne fiske som en av sina stora favoritsysselsättningar.

Kerstin och Janne tycker att en fisketur ger härlig och skön avkoppling kryddat med en och annan fångst. Pricken över i är när man tar en liten paus från fisket och går i land och tar en fika och gräddar kolbullar över öppen eld.

Ungefär så lägger de upp sina fisketurer.

För det mesta är det till Dalälven och Marma/Mehedebyfjärden som fisketurerna går. Under årens lopp har det blivit en hel del fina fångster. Gösen är favoritfångsten – oftast ordinär storlek på några kilo med en och annan lite större bit. För några år sedan fick Janne sin ”drömfångst” en gös på cirka 7 kilo, Kerstins största gös innan sommaren var på 4,5 kilo.

För ett par veckor sedan, 27 september, var det åter dags för en trollingtur på fjärden. Det hade blivit en del hugg men den här dagen var det gäddan som var på alerten.

Det hade hunnit bli eftermiddag när Kerstin fick ett rejält hugg och nu var det något stort på, det var en helt annan känsla än att det var storgäddan som satt på kroken.

Nu var det något tungt och tjurigt i andra änden av linan. Det blev några tunga smårusningar och fisken höll sig i djupet och stretade emot.

Allt pekade på att det var en skaplig gös på gång. Efter ungefär tio minuter var kampen över och fisken närmade sig, om än något motvilligt, båten.

Mycket riktigt, det var en praktgös den här gången. Fisken landades och nu förstod man vilken bjässe det var, vågen stannade på 9,350 kilo och längden var 94 cm.

Kerstin berättar, som nu innehar familjerekordet, att hon fick en sådan härlig känsla och att hon bara skakade av lycka efter sin fantastiska fångst.

Med sin fina fångst tar Kerstin en klar ledning i Arbetarbladets sportfisketävling A-fisket.

Madelene Eriksson från Uppsala började som liten tjej följa med pappa ut och fiska. Det här med sportfiske tyckte hon var jättekul så numera är hon vad man kan kalla en inbiten sportfiskare. Så fort tillfälle ges blir det en sväng till stugan i Äng-skär och tur i de närliggande vikarna.

I år har Madeléne haft ett riktigt rekordår. Personliga rekordet var 5,6 kilo på försommaren. Sedan blev det en putsning till 6,3 kilo för att därefter hamna på nya rekordet 11 kilo.

Den fisken blev inte anmäld till A-fisket för Madeléne kände inte till tävlingen då.

10 augusti inträffade det otroliga. Madeléne fiskade på sitt favoritställe och provade några kast och sedan small det till. Hon fick kämpa ett bra tag innan fisken visade sig. Först såg man fenorna, sedan kom den närmare båten och ”monstret” visade sig. Fighten pågick i cirka 10 minuter innan fisken kunde landas med hjälp av sambon Patrik. Det här ”monstret” var inget nytt rekord, men den var över 10 kilo, 10,16 kilo för att vara exakt och nu blev det anmälan till A-fisket

Madeléne berättar att samtliga storfångster är tagna på ungefär samma ställe så hon har verkligen hittat sitt drömställe.

En del fiskar hela livet och får på sin höjd en gädda över 10 kilo.

Madeléne lyckades med det otroliga att göra om bravaden två gånger (minst) under samma säsong.

Madeléne är som sagt en rutinerad sportfiskare till skillnad från sambon Patrik. Men om vi har förstått hela historien rätt håller Madeléne på och lär upp Patrik som än så länge är nummer två i familjen vad det gäller fiske.

Men med en sådan garvad instruktör kanske även Patrik passerar drömgränsen 10 kilo inom en inte allt för avlägsen framtid.

Just nu är hans personliga rekord på 5,4 kilo. Tilläggas att det är c&r-fiske som gäller för familjen.

För att balansera upp det hela lite kan vi rapportera att även ”gubbar”, då menar vi en riktig krutgubbe, tar storfångster och 92-årige Sture Andersson får representera den kategorin.

Sture, som under sitt långa liv har sysslat med det mesta, inte minst sportfiske (nästan 90 års erfarenhet) rapporterar in en fin abborre på 1,5 kilo.

De senaste två månaderna har fisket i Älvkarleby inte haft de bästa förutsättningarna. Det har varit enormt stort flöde – kring 700 kubik – och temperaturen har legat lite högt, 13–15 grader under en lång period.

De senaste dagarna har man kunnat se en viss förbättring. Både temperatur och flöde är på väg neråt, kanske oktober kan bli en bra öringsmånad.

Lasse Sjöberg

Mer läsning

Annons