Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klara vintern med löv och tidningspapper

/

Löven lyser av sprakande färger och faller ner på marken. Vissa träd och buskar har sin praktfullaste period i höstkläder. Lönnar, aroniabuskar och benved tävlar om uppmärksamheten.

Annons

upphör, det är det som gör att det gröna försvinner och andra kulörer tar över. De lövfällande träden drar tillbaka energin från bladen och in i stam, grenar och rötter, förbereder sig för kylan. Det är bara att tacka och ta emot – hopkrattade löv bildar utmärkt material att använda till exempel för täckning av känsliga växter eller som ingrediens i komposten. Lättast är att ta hand om löven genom att bara räfsa in dem under buskar och häckar. Då bildas där under vintern ny mull som kommer buskarna till godo.
Barr och kottar som krattas ihop, läggs med fördel under trädgårdens surjordsväxter. Rhododendron, blåbär och ljungväxter kommer att gilla behandlingen.

stugan i Hälsingland och granskade hur de under året planterade perennerna etablerat sig. Trots kraftigt nedfall av tallkottar och barr, över dessa inte särskilt surjordsälskande växter, ser det hyfsat ut. Flocknävan lever. Backnejlikan verkar trivas och har redan börjat breda ut sig. Om den ser lika pigg ut i vår skaffar jag fler. Några sista vårlökar kom i jorden, utvalda för att blomma under semesterns första veckor i juni.

som man inte hinner plantera kan jordslås, det vill säga grävas ner, i närmaste jord- eller grushög. Det går bra att sätta ner dem med kruka och allt. De klarar vintern bättre då, än stående endast i den lilla volym som en kruka utgör.
Växter som behöver övervintra på balkongen i sina krukor kan man hjälpa genom dvalan på andra sätt. Ställ växterna nära husväggen, där är det lite varmare än ut mot balkongräcket. Krukan bör komma upp en bit från golvet. Träklossar eller tegelstenar brukar vara lämpliga att placera krukan på. Gamla exemplar av Arbetarbladet kan återvinnas: knöla ihop och lägg som extra isolering runt stammen på småträd. Bubbelplast lindas i två varv runt krukan, och själva växten täcks också med ett lager bubbelplast eller med säckväv. Sätt helst pinnar som stöd under plast eller säckväv så att inte täckmaterialet ligger an direkt mot växten.

har jag jordslagit ett gäng små äppelträd som jag är rysligt rädd om. Jag har nämligen själv under trädgårdsmästarutbildningen ympat sorterna på grundstammarna under stor möda och en del blodvite. Ympkniven var vass och svårhanterlig för en otränad kvisttillskärare. Men ingen fara, det var ett par år sen. Allt är läkt nu, såväl fingrar som äppelträd.

Mer läsning

Annons