Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kluckande klappar för vinkännare

/
  • Udda tysk och god spanjor. I Cuvée Chardonnay Scheurebe, 79 kronor, blandas den inhemska tyska druvan scheurebe med franska chardonnay på ett oortodoxt sätt. Resultatet är överraskande gott. Aalto hör till Spaniens mest moderna och högkvalitativa vinfirmor. Deras decembernyhet är en utmärkt julklapp till en vinvän.

Årets sista nyhetslansering av viner på Systemet innehåller en hel del köpvärda och goda val som även lämpar sig väl som julklappar till vinintresserade.

Annons

Inte minst Iberiska halvön presenterar några riktigt bra viner med det röda prestigevinet Aalto, 349 kronor, som det mest exklusiva valet. Riojavinet Roda Reserva, 249 kronor, är ett annat spanskt höjdarvin som är gott nu men som även kan lagras med god utvecklingspotential.
Överraskande hög kvalitet exponerar också det betydligt billigare Tagonius Crianza Tempranillo, 99 kronor, från ett distrikt nära Madrid.Ett par mustiga, personliga portugiser till bra pris hör också till månadens allra bästa rödvinsköp, liksom en härligt nyanserad, söt, mogen port.
Bra rödviner från Bordeaux till överkomligt pris hör i dag till sällsyntheterna. Därför är det glädjande med vinet Château Condom Cuvée Delph, 114 kronor, som exponerar klassisk stram bordeauxkaraktär av svarta vinbär, fat, tobak och choklad. Ett härligt köttvin som kan drickas nu men som kommer att utvecklas ytterligare med lagring.Bland de vita nyheterna hör tre torra tyskar till dem som ger mest smakvaluta för pengarna. Den udda druvkombinationen chardonnay och scheurebe har gett en generös, närmast tropiskt fruktig, karaktär med mineralinslag som är riktigt angenäm.
Smakrikedom utmärker också det utmärkta rieslingvinet Michel Fonné Riesling Tradition, 99 kronor, från franska Alsace.


Även Österrike erbjuder denna månad ett utmärkt, smakrikt matvin på samma druva, Kamptal Riesling 89 kronor.


Mer läsning

Annons