Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knopparna har vilat och väntat

/

Vårvinter här hos oss mitt i Sverige och i växtzon fyra och fem, det är nu i mars-april. Allt där innan är mer att beteckna som vinter.

Annons

Äppelträden beskärs för att ge mera frukt. Genom att gynna grenar som växer horisontellt och gallra trädkronan så att luft och ljus kommer in skapar man förutsättningar för större och fler äpplen.


För trädets skull behöver man egentligen inte beskära. Det klarar sig bättre utan våra ingrepp i den skyddsbarriär som barken utgör.
Felaktig beskärning kan förkorta trädets livslängd och göra det mottagligt för sjukdomar. Tur att äppelträd är ganska tåliga, trots allt vi utsätter dem för.

Man kan beskära fram tills äppelträden börjar sava. Om snitten blir fuktiga är det för sent att beskära. Då får man vänta tills den så kallade JAS-perioden, juli-augusti-september. Vid det laget tål träden faktiskt mycket bättre att bli beskurna än de gör nu under vårvintern.

Se till att beskära strax ovanför ett nytt skott, knopp eller grenvinkel för att trädet lättare ska kunna läka skadan. Lämna inte grenstumpar som trädet inte kan valla över. Stumparna blir tyvärr ofta inkörsport för röta och svampar. Beskär inte heller för nära stam eller gren. Den lilla rynkiga innersta delen av kvisten som kallas grenkrage ska vara kvar.

Passa på att ta in några äppelkvistar att driva i blom. Päronkvistar brukar också fungera och körsbärskvistar kan vara helt fantastiska när blommorna slår ut. Men ta bara några enstaka kvistar från körsbärsträdet. För Prunus är det nämligen inte beskärningstid, så trädet riskerar att blöda. Plommon och körsbär beskärs alltid under JAS-månaderna.

Knoppar på buskar och träd sväller och gör sig beredda att slå ut bara ljuset och värmen kommer. Anlagen bildades under förra hösten, sen har knopparna vilat och väntat. Sälgen blommar redan med mjuka videkissar och är en av de viktigaste foderväxterna för de tidiga insekterna. Det finns inte mycket annat för de först vårvakna att äta.

Jag har lyxat till det och köpt en maffig magnoliakvist. Knopparna är först stora, håriga och ser nästan overkliga ut. Sen ser man färgen på blombladen under några dagar och till slut slår blomman ut. Själva blomningen är över alltför snabbt. Men vilken blomma!

Anna Malin Degermark

Mer läsning

Annons