Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Koenigsegg köper Saab

Saab Automobile ska säljas till sportbilstillverkaren Koenigsegg, uppger Metallklubben på Saab för TT.

Annons

IF Metallklubben bekräftar för TT att Saab Automobile har undertecknat ett Memorandum of Understanding med Koenigsegg Group.
– Det är en bra lösning, säger klubbordförande Paul Åkerlund till TT.

Enligt ett pressmeddelande från Saab Automobile har General Motors (GM) och Koenigsegg Group tecknat en så kallad avsiktsförklaring om affären.
Ett led i uppgörelsen, som enligt GM kommer att säkra Saabs framtid, är att Europeiska investeringsbanken (EIB) väntas tillhandahålla 600 miljoner dollar med statliga lånegarantier från den svenska regeringen.

Det är ett konsortium bakom affären. Enligt ett pressmeddelande ska affären göras helt klar under det tredje kvartalet i år.

Anette Hellgren, klubbordförande för Unionen vid Saab Automobile och dessutom med i företagets styrelse, är mycket glad över beskedet om Koenigsegg.
– Det är jätteskönt. Vi vet dessutom att de har de ekonomiska muskler som behövs, säger Hellgren till TT.
Hon vill inte berätta vilka ekonomiska intressen som finns bakom den grupp som nu köper Saab men försäkrar att de är helt tillräckliga. Även långsiktigt.
– Vi har en långtidsplan fram till 2013, säger Hellgren.
Hon påpekar också fördelen i att företaget här har kunnat välja vilken köpare man vill sälja till. GM och Saab har gjort bedömningen att gruppen kring Koenigsegg är bäst lämpad.
TT: Fanns det fler alternativ eller var det bara Koenigsegg kvar till slut?
– Det fanns fler. De var inte ensamma kvar, säger Hellgren.
Hon har aldrig trott annat än att Saab skulle få en ny ägare. Så svart blev aldrig bilden, trots alla dystra profetior, tidigare.
– Det stora intresset när det var dags för rekonstruktionen lugnade mig.

Enligt avsiktsförklaringen ska GM fortsätta att samarbeta med Saab om plattformar, motorer och växellådor ”under en klart angiven tidsperiod.
”Dessutom planerar Saab att tillverka nästa generation av Saab 9-5 i fabriken i Trollhättan”, skriver Saab.
Saabs vd Jan Åke Jonsson skriver att affären ger bolaget möjlighet ”att maximera potentialen hos vårt varumärke med hjälp av nya spännande bilar med distinkt svensk karaktär”.

Annons