Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Koenigsegg stoppar Saab-köp

Annons

Förhandlingarna om köpet av Saab Automobile har avslutats, skriver Koenigsegg i ett pressmeddelande.

"Vi beklagar att vi efter sex månader av intensivt och målinriktat arbete kommit till den smärtsamma och svåra slutsatsen att vi inte kommer att kunna genomföra förvärvet av Saab Automobile", skriver vd Christian von Koenigsegg.

"Tidsfaktorn har hela tiden varit kritisk för vår strategi för att blåsa nytt liv i bolaget. Dessvärre har förseningar i avslutandet av affären resulterat i risker och osäkerheter som hindrar oss från att framgångsrikt genomföra affärsplanen för det nya Saab Automobile", heter det vidare i pressmeddelandet från Koenigsegg.
- Vi är alla mycket besvikna, säger Gunilla Gustavs på Saabs informationsavdelning till TT.

Det är den enda kommentar hon vill ge till Koenigseggs stoppade köp i ett första skede.
- Jag har inga kommentarer. Du får återkomma senare när vi har pratat ihop oss, säger Paul Åkerlund, ordförande i IF Metalls verkstadsklubb på Saab Automobile i Trollhättan.

TT: Kom beskedet som en överraskning även för dig?
- Inga kommentarer. Nu, säger han kort.

General Motors har tidigare sagt att man skulle klippa banden med Saab vid årsskiftet och i samband med rekonstruktionen som inleddes i februari gav GM Saab drygt en miljard kronor för att klara driften.

Under året har försäljningen av Saab sjunkit med 65-70 procent.

Koenigsegg Group har skrivit ett avtal om att köpa Saab och kinesiska Beijing Auto (BAIC) lovade sedan att gå in med flera miljarder kronor mot att bli minoritetsägare i den nya ägargruppen.

Europeiska investeringsbanken (EIB) beviljade den 21 oktober ett lån för utveckling av miljö- och säkerhetsteknik på drygt fyra miljarder kronor.

När GM och Koenigsegg Group skrev det första avtalet i juni hette det att affären skulle avslutas i september.

Tidigt i höstas slog Saabchefen Jan Åke Jonsson fast att allt skulle vara klart den sista oktober.

Men tidsplanen sprack gång på gång.

Den senaste dystra nyheten, före tisdagens chockbesked, var då EU-kommissionen i början av november reste frågetecken om Saabs ekonomi.

Christian von Koenigsegg, vd för Koenigsegg Group, har vid flera tillfällen lyft fram hur kritisk tidsaspekten är och ville inte se några fler förseningar.

Mer läsning

Annons