Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Koncern med över 100 anställda på väg köpa nedlagda Hammarbyfabriken

Två år efter det att Stora drog sig tillbaka från Hammarby finns det nu en intresserad köpare till den nedlagda fabriken. Enligt vad Arbetarbladet erfar har förhandlingarna gått så långt att det finns ett upprättat köpeavtal där bara namnteckningarna fattas. Affären hänger dock på att Stora tar fullt ansvar för de gamla miljöföroreningarna i området.

Annons

93 personer blev utan jobb när Stora Enso våren 2006 stängde den då nyligen påkostade och lönsamma kartongfabriken i Gästrike-Hammarby. I tidningarna beskrevs det som att bygdens hjärta slutade slå.

Men nu kan Arbetarbladet avslöja att Stora slutförhandlar med en koncern med drygt hundra anställda som är intresserad av lokalerna. Ett förslag till köpeavtal finns redan upprättat.

– Läget är väldigt känsligt just nu. Kommer vårt namn ut kan det spräcka allting, säger en person i ledningen hos företaget som vill köpa anläggningen.

Storas Arne Hedlund väljer även han att ligga lågt i det här skedet:

– Allt jag säga för dagen är att vi är nära en lösning och att vi hoppas vara i mål relativt snabbt.

En förutsättning för att affären ska kunna fullföljas är dock att Stora Enso som säljare tar fullt ansvar för saneringen av de gamla föroreningarna inom industriområdet som av länsstyrelsen placerats i den nästa högsta riskklassen. Något som innebär att föroreningarna bedöms som farliga för människor.

Kvar efter den gamla sulfitfabriken finns i marken bland annat kisaska, som i sin tur innehåller miljögifter som arsenik, bly, kadmium, koppar och krom.

– Stora har gjort en undersökning och tagit på sig ansvaret för att göra en till. Någon gång nästa år vet vi hur situationen ser ut och vilka åtgärder som blir aktuella. Då kan vi göra en skälighetsbedömning och avgöra om det finns anledning att begränsa företagets ansvar för saneringen, säger Inger Kindvall på länsstyrelsen.

Arne Hedlund vill inte uttala sig om hurvida Stora i avtalet med den tilltänkta köparen är beredd att ta fullt ansvar för kommande giftsanering.

– Vad som ska stå i avtalen är just nu en sak mellan juristerna och ingenting som jag kommenterar.

Conny Jonsson, Pappers tidigare fackordförande vid Hammarbyfabriken, förutsätter att oklarheter om ansvaret för föroreningarna inte tillåts spräcka affären.

– Det är Stora som en gång skitat ned. Självklart ska de ta sitt ansvar fullt ut. Det har de ju också lovat göra. Sunda förnuftet säger att ingen vill köpa området med risk för att få ta över ansvaret för saneringen

Mer läsning

Annons