Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsten att bevattna

/

Mina grönsaker och sommarblommor har äntligen fått komma ut på sin plats i landet. Till att börja med placerade under en skyddande fiberduk. Jag är lite feg när det gäller växter som jag har drivit upp själv.

Annons

Det är mycket tid och omtanke investerat och det är inte hundra procent säkert att vi haft vår sista frostnatt, även om det troligtvis är så.

Några gula sättlökar har jag också petat ner i sista stund, vi får se om det hinner bli något. Som storkonsument av alla sorters lök hoppas jag det.

växt snabbare än solrosorna, vilket inte var tanken. Ärtorna skulle ju stödja sig genom att klättra på solrosorna, nu är det snarare så att ärtorna drar ner de fortfarande klena solrosorna. Det är intressant att se hur ärtplantorna nästan verkar känna var närmaste möjlighet att gripa tag i något finns. De sträcker sig ditåt och skickar ut ett klänge och snurrar sig fast. Tur att de inte är köttätande jätteväxter som tar tag i en med tentaklerna när man kommer för att vattna om kvällen.

är en hel vetenskap i sig. Det ska vara lagom av det goda.

För mycket vatten kan göra att växterna bildar för få, korta och alltför grunda rötter. Resultatet blir att de klarar en eventuell torrperiod väldigt dåligt. Fukt kan också orsaka mögel på växter, särskilt om de har täta blad som till exempel salladshuvuden. Det är viktigt att allt får torka upp emellanåt.

Näringsämnena rinner dessutom bort med överflödig bevattning. Växterna får då naturligtvis ingen nytta av näringen, man gödslar istället närmast liggande vattendrag (även om de privata trädgårdarna står för en pyttedel av övergödningsproblemet).

att växterna torkar och dör, men det känner alla till. Torka medför också att växterna stressas och blir mottagligare för sjukdomar och insektsangrepp. Av rädsla för detta är det vanligt att vi istället vattnar ihjäl våra växter. Etablerade perenner, buskar och träd klarar sig oftast utan bevattning om sommaren inte råkar vara extremt het. Vid nyplantering ska man dock plaska på ordentligt.

som den rödhåriga tjejen med flätor och långa strumpor gjorde, är faktiskt inte så tokigt som det kanske kan verka. Trädgårdens jord kan ta emot vattnet mycket bättre i samband med regnväder. Det vatten man bjuder på rinner ner direkt till rötterna istället för att bli kvar på ytan.

När det ser blött ut är det annars lätt att tro att man vattnat tillräckligt, men stick ner fingret i marken och kolla! Ofta är det bara ytan som är fuktig, och det behövs mer. Det är således viktigt att vattna rejält och länge när man väl vattnar, det är ingen idé att hålla på att smådutta.

r är lämpliga för bevattning, då går minst vatten förlorat genom avdunstning och växternas blad bränns inte i solen om det hamnar droppar på dem. Bäst bevattningstemperatur får regnvatten som samlats in i en tunna i trädgården.

 

som gärna vattnar på Pippi-vis

Mer läsning

Annons