Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kontroller ska stoppa jordgubbsfusk

/

Jordgubbsförsäljning under falsk flagg ska stoppas med ökad kontroll, hoppas Jordbruksverket.
Misstänkta gubbar ska genomgå isotop-analys.

Annons

Flera år tidigare har medier rapporterat om hur utländska jordgubbar packats om och sålts som svenska. Jordbruksverket hittade dock aldrig några bekräftade fall av sådana jordgubbsbedrägerier.


Men det stora intresset från konsumenterna gör att verket den här försommaren satsar extra på kontroller i butiker, på torg och vid stånden i vägkanterna. Runt om i landet finns ett 20-tal inspektörer, som den närmaste tiden kommer att ha jordgubbarna högst upp på dagordningen. Jordbruksverket utlovar fler kontroller än tidigare.

Inspektörerna granskar emballage, fakturor, ringer upp odlare och tittar på om priserna kan vara rimliga. Vid misstänkt ursprungsfusk ska jordgubbarna skickas till laboratorium i Tyskland för analys av bärens ursprung tillsammans med garanterat svenska referensgubbar.
– Kunderna är köptrogna och väljer svenskt. Konsumenten har rätt att göra ett upplyst val, säger Susanne Görsberg vid Jordbruksverkets enhet för handel och marknad.

Inspektör Waldemar Ibron i Helsingborg tror att risken för fusk är mindre i år än tidigare, eftersom prisskillnaden mellan svenskt och utländskt krympt.

Mer läsning

Annons