Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräftor kräva vissa drycker

/
  • Kräfttider. Varje år äter vi svenskar cirka 2 500 ton kräftor kokta i dillspad. Öl och snaps är för de flesta förstahandsvalet att dricka till, men även vita viner utan fatlagring kan gå bra.

”Kräftor kräva dessa drycker” – så löd budskapet i Albert Engströms klassiska affisch inför folkomröstningen om totalt alkoholförbud i Sverige 1922.

Annons

Den bidrog sannolikt till att det aldrig blev något förbud och att svenska folket fick fortsätta att skölja ner sina dillkokta kräftor med sprit och öl. Så hade det varit sedan mitten av 1800-talet då kräftfisket blev reglerat och kräftfester blev en mer eller mindre allmän årlig begivenhet i landet med start i augusti.Att dessa drycker dominerat till kräftorna är inte så konstigt. Sverige var ända fram till 1900-talets andra hälft djupt förankrat i en öl- och brännvinskultur. Vin dracks tidigare bara i mycket små mängder av landets överklass.
Är då inte öl och nubbe fortfarande de bästa alternativen till kräftorna om man inte är nykterist?
Helt klart är öl förstahandsvalet för många. För även om kräftornas kött i sig är milt så är det sältan och dillsmaken som dominerar. Och till salta rätter fungerar öl utmärkt, liksom till den kryddade nubben (som i bästa fall också har dilltoner).Salt har en förmåga att reducera upplevelsen av syra i drycker, vilket gör att viner i kombination med markerad sälta kan upplevas platta och tråkiga.
Men visst fungerar det med vin om man ser till att välja viner med påtaglig syrafriskhet och gärna med lite sötma. I Systembolagets smakdefinition bör de sökas i kategorin ”friska och fruktiga” med syraklockan på åtminstone nio.
Viner gjorda på riesling klarar ofta uppgiften (både torra och halvtorra) liksom sauvignon blanc. Torra vita viner på den senare druvan är kanske det allra bästa vinvalet till kräftorna då de ofta gröna, vegetabiliska tonerna i vinet fint korresponderar med dillaromerna. Dessutom balanserar den ofta påtagliga syran i dessa viner sältan i kräftorna.
Friska rosévier kan också fungera.Röda viner bör dock undvikas. De mördas obönhörligen i kombinationen då både syran och garvsyran mattas rejält av sältan som gör vinet strukturlöst och slappt utan fräschör.
Däremot kan de röda vinerna plockas fram till den efterföljande ostbrickan eller västerbottenpajen.
Vad gäller öl så föredrar jag i kräftsammanhang konventionella lageröl med medelstor beska eller ljus ale med liten sötma. Rejält beska, smakrika, mörka och alkoholtunga sorter tycker jag stjäl för mycket uppmärksamhet från kräftans mer nyansrika aromer.
Din favoritnubbe passar säkert bra, speciellt om den innehåller kummin och dill.

Mer läsning

Annons