Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräftor kräva vissa drycker

/
  • Öl är ofta den självklara drycken till kräftkalaset. Den som dock föredrar vin bör i första hand tänka på att det bör ha en påtaglig friskhet/syra.

Annons

dillkokta kräftor som vi gör i dag sedan 1800-talet då kräftfisket blev reglerat. Landet var då djupt förankrat i en öl- och brännvins-kultur. Så det blev naturligt att skölja ner kräftorna med dessa alkoholdrycker.
Även i dag är öl för de flesta förstavalen. Vilket är helt förståeligt då de passar mycket bra till de salta, dillsmakande kräftorna. Sältan gör en nämligen rejält törstig och vad är då bättre än ett läskande öl som kan drickas i stora klunkar.

i dessa sammanhang konventionella lageröl med medelstor beska eller ljus ale. Mörkare, mer kraftig och karaktärsfull öl tycker jag stjäl för mycket uppmärksamhet från kräftans mer nyansrika aromer.
Vad gäller nubben passar säkert den personliga favoriten. Själv väljer jag en väl kryddad snaps som O P Andersson. Aalborgs Jubileums Akvavit och Läckö Slottsaquavit – som båda har tydliga inslag av dill – harmonierar också fint.

bör i första hand tänka på att det bör ha en påtaglig friskhet/syra. Sältan i kräftorna dämpar nämligen upplevelsen av syra i vinet. Finns för lite av den varan i vinet smakar det platt och tråkigt.

passande torra rieslingviner att välja på. Österrikiska grüner veltliner fungerar också fint liksom viner gjorda på druvan sauvignon blanc. Den senare druvans ofta grönt örtiga smakinslag och
limefriska syra gör dessa viner till utmärkta kräftpartners.
Rödviner fungerar inte så bra. Vänta med dem till ostbrickan eller pajen som med fördel kan ätas efter kräftorna.

Mer läsning

Annons