Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kris på Högskolan i Gävle

/

Det är kris på Högskolan i Gävle. Personal vittnar om långvariga problem med rektorn Maj-Britt Johansson och nu har flera chefer sagt upp sig från sina tjänster. Dessutom avslöjade rektorn under fredagsförmiddagen att hon utreds för sexuella trakasserier mot en anställd.

Annons

Två chefer lämnar sina positioner på HiG. Ekonomichefen Fredrik Gunnarsson går vidare till att bli administrativ chef för KK-siftselsen och förvaltningschefen Elisabeth Daunelius lämnar för ett jobb som HR-direktör inom Sundsvalls Kommun. Lasse Ekstrand, facklig representant för SACO på högskolan där Elisabeth Daunelius är medlem, säger att Daunelius slutar på grund av samarbetssvårigheter med rektor Maj-Britt Johansson.

– Vi har nåtts av signaler länge att det är konflikter i ledningen, säger Lasse Ekstrand. Han fortsätter:

– Vi är väldigt bekymrade att det har gått så långt att chefer säger upp sig. Detta skadar hela verksamheten.

Flera ur personalen på högskolan uttrycker kritik mot rektorn:

– Det har varit problem under en längre tid med Maj-Britt, säger en anonym uppgiftslämnare till Arbetarbladet.

Det blev tidigare i år klart att Maj-Britt Johansson fortsätter som rektor på högskolan i ytterligare två år.

– Stor del av personalen här ställer sig emot att Maj-Britt fortsätter som rektor, men ledningen valde ändå att ge henne fortsatt förtroende, säger den anonyma uppgiftslämnaren.

Även SACO motsätter sig förlängningen med Maj-Britt Johansson.

– Jag och lärarförbundets ordförande framförde kritik mot hennes auktoritära ledarstil till ordförande för HiG Mats Sjöstrand. Men trots vår kritik har han inte ingripit, säger Lasse Ekstrand.

Per-Arne Wikström, chef för kommunikation och strategiska relationer på högskolan, berättar att han suttit i diskussion med facket och rektor under veckan för att diskutera hur kommunikationen kan förbättras på HiG.

Mer läsning

Annons