Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kroppsvikten påverkas mer av fett

Vill du gå ner i vikt? I så fall är det effektivare att minska på mängden fet mat, än på mängden pasta eller ris, visar forskning.

Annons

Kolhydrater eller fett?

Debatten har gått het om vilken metod som är bäst för dem som vill gå ner i vikt. Traditionellt har intaget av fet mat, som grädde eller smör, pekats ut som boven i dramat. De som exempelvis förespråkar LCHF hävdar i stället att det är kolhydraterna, som det finns mycket av i pasta och ris, som är nyckeln till ett slankare liv.

Amerikanska forskare följde 19 feta personer som till en början fick exakt 2 700 kalorier per dag. Sedan minskade de på kaloriintaget i två veckors tid, antingen genom att minska på mängden kolhydrater eller på mängden fett.

Intensiv övervakning

Under tiden övervakades de noga av forskarna. Varje liten gnutta mat, dryck eller motion noterades. Även mängden utandat syre och koldioxid mättes, samt mängden kväve i urinen. Allt för att kartlägga de kemiska processerna inne i kroppen så noga som möjligt.

Efter sex dagar hade båda metoderna resulterat i en viktnedgång. Men de som hade ätit mindre fett hade minskat sitt kroppsfett med i snitt 463 gram, att jämföra med 245 gram för dem som hade minskat på mängden kolhydrater.

Inga skäl

Forskarna, verksamma vid National Institutes of Health, konstaterar att det inte finns några metaboliska skäl att välja en diet fattig på kolhydrater framför en som innehåller lite fett. Tvärtom.

Däremot, skriver de i Cell Metabolism, tyder studier "ute i verkligheten", där matintaget inte är lika kontrollerat, på att dieter med färre kolhydrater är effektivare.

– Om det är enklare att hålla sig till en viss diet och att göra det permanent så bör du välja denna diet. Men om en lågfett-diet är bättre för dig kommer du inte att ha några metaboliska nackdelar, säger Kevin Hall vid National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases till BBC News.

TT

Mer läsning

Annons