Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kryddade snapsar till julbordet

/
  • Till julbordets ofta feta och salta rätter passar en kryddad snaps bra - inte minst för att hjälpa magen att spjälka fettet efter en mättande sittning.
  • Årets julsnaps från Reimersholm, Haga Julsnaps, har kryddats med stjärnanis och spetsats med madeira.
  • Esping Jul Bäsk smakar mer Gammeldansk än traditionell snaps och klarar sig bra utan sill.
  • Även i år lanseras en delikat lyxvariant av välkända O.P. Andersson som lagrats i tio år på konjaksfat. Knappt 10 000 numrerade flaskor finns att tillgå.

I Sverige dricker vi i dag kryddat brännvin vid fyra tillfällen - till påsk, midsommar, kräftorna och julen.

Annons

Det var på 1800-talet som julspriten hos många på allvar fick sin plats på julbordet.
En del av kryddorna var, och är, gamla medicinalväxter som i vissa kombinationer ansågs nyttiga för kroppen - framför allt för matsmältningen och blodomloppet.
Helt klart är att alkohol kan hjälpa magen att spjälka den traditionella, ofta feta, julmaten. Kummin som oftast ingår anses också förhindra gasbildning.
Kryddat brännvin passar över huvud taget bra till julmaten; till sillen, den rökta och gravade laxen, men också till de varma smårätterna och osten.

Delikat

Naturligtvis fungerar din vanliga snapsfavorit utmärkt också till julmaten, även om Systembolaget till varje jul erbjuder ett antal speciella julsnapsar. Från numera finskägda Reimersholm kommmer årligen en ny variant. Årets heter Haga Julsnaps och har en riktigt behaglig, något söt, rund framtoning där kummin och stjärnanis smaksatt akvaviten som även rundats av med madeira.

Viss sötma och smakrikedom finns även i delikata O.P. Andersson Aquavit Limited Edition som legat på konjaksfat, vilket gett en ytterligare dimension till den klassiska kryddbuketten som även innehåller lakritslika anistoner.

Till spjällen
Norska Lysholm Julaquavit är kumminkryddig, men med fruktiga inslag och tydliga vaniljlika fattoner. Inte mitt förstahandsval till sillen, men fungerar däremot bra till en gräddig Janssons.

Mest udda är Esping Jul Bäsk där 28 (!) olika kryddor och örter ingår i den lite Gammeldanskliknande påtagligt söta och malörtsbeska smaken. Testa till revbensspjällen eller smutta på den till nötterna efter maten.

Danska Aalborg Jule Akvavit finns inte med i Systemets julspritslansering i år. Men den finns kvar i många butiker sedan förra julen och är i sin vackra flaska som vanligt utmärkt, även om jag skulle föredra att den var något mindre alkoholeldig.

Mer läsning

Annons