Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kryddig druva ger speciellt vin

Gewürztraminer är en kontroversiell druva. Viner på den har ofta en så massiv aromuppsättning av litchifrukt, rosor och parfym att man nästan baxnar. Här är det inte de subtila nyanserna som gäller.

Annons

Trots att vinerna kan vara helt torra så ger de ofta en upplevelse av sötma, tack vare den aromatiska intensiteten och ofta lite feta munkänslan. Bara det att vinet smakar lite sött och inställsamt gör att många vinsnobbar rynkar på näsan, för snustorra ska de vita vinerna vara enligt dem, möjligen nobelt ädelsöta.

Till rökt
Själv varken hatar eller älskar jag viner på gewürztraminer. Men helt klart är att de kan passa utmärkt till vissa i vinsammanhang svåra maträtter. Rökta fiskar är ett exempel där vinets lite oljiga blommighet gifter sig fint med fiskens rökiga fetma.


Druvan glänser också då det serveras exotiska, kryddiga rätter med söta och starka inslag, inte minst curryrätter, liksom när riktigt smakstarka, mjuka kittostar, typ munster, står på bordet. Det senare är en klassisk kombination i druvans hemtrakt, franska Alsace, gärna tillsammans med lite stött kummin.
Söta viner på gewürztraminer är också det självklara valet i Frankrike till foie gras (gåslever).

Skördas tidigt
Men om vi koncentrerar oss på de torra och nästan torra varianterna så är den stora aromen den gemensamma nämnaren. I de bästa exponenterna finns också en pikant kryddighet i eftersmaken, som gett druvan dess namn. Gewürz betyder kryddig på tyska.
Druvan har av naturen tämligen låg syra, vilket gör att den måste skördas i god tid innan övermognaden gör vinet platt. En pigg syra som balanserar är nödvändig.


I de nya vinländerna blandar man ibland upp druvan med mer syrafriska druvsorter, som riesling, med gott resultat.

Sune Liljevall

Mer läsning

Annons