Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kungen förnekar allt

/

Inga känsliga bilder kan finnas, ingen kontakt med kriminella har förekommit, inget beteende som varit opassande eller riskerat att leda till utpressning.

Annons
Kungen är, förutom statschef, även ordförande i utrikesnämnden. Där delges han sekretessbelagd information. Men kungen har ingen förståelse för farhågor om att han skulle kunna riskera utpressning på grund av uppgifterna i två böcker om kontakter med olika kvinnor och besök på sex- eller stripklubbar.
– Nej, det förstår jag inte. Det finns ingen situation.

TT: Det finns ingenting i de här uppgifterna i böckerna som stämmer och som möjligtvis kan ha försatt er i en utpressningssituation?
– Nej, det finns det faktiskt inte.
Kungen avfärdar också helt uppgifterna om att det kan finnas bilder på kungen som är känsliga och som en tidigare kriminell säger sig ha.
– Nej, det kan det faktiskt inte finnas. Och sedan är det svårt att kommentera något som man inte sett och som ingen annan har sett heller.


"Dåligt omdöme"
Kungen har heller ingen uppfattning om varför hans vän Anders Lettström via kriminella försökt få veta vilket material som finns.
– Det är bara tråkigt, att han haft dåligt omdöme och kommit i kontakt med fel grupp av, ja, ska vi kalla dem för vissa kriminella grupper.
Kungen uppger även att han inte i förväg visste om Lettströms kontakter, eller att denne i ett mejl till medierna skulle ta på sig hela skulden.
TT: Då har ni heller inte påverkat honom att skriva ett mejl?
– Nej, han har ju faktiskt skrivit i sitt uttalande att han tar på sig allt det här. På eget bevåg och tyvärr efter eget huvud. Och den gången klickade huvudet.
Kungen förnekar att han varit på klubbarna Gold club i Atlanta 1996 eller Carat club i Bratislava 2008 och vet inte varför så många vittnen uppger det.
– Det är väl många människor som besöker de här klubbarna, och som inte alltid har möjlighet att hålla reda på vilka som är där och som inte är där.
Kungen säger också att det inte finns något i hans umgänge med övriga vänner som varit lite känsligt eller onödigt.
– Nej, det kan jag faktiskt inte påstå.


Jobba hårdare

Enligt kungen har de senaste händelserna inte på något sätt påverkat hans syn på när ett tronskiftet till kronprinsessan ska ske.
– Det finns inte. Det är liksom av tradition och hävd så går det inte till på så sätt.
Kungen säger att tiden efter publiceringen av uppgifterna varit jobbig.
– Det är tungt. Självfallet, resten av familjen har tagit det här väldigt hårt också. Tillsammans kommer vi nog att rida ut det här också.
Kungen har ändå varit på gott humör trots att stormen inte varit rolig.
– Det är klart att det skadar självfallet mitt förtroende, och även monarkins förtroende och även Sverige. Det beklagar jag verkligen. Men det är någonting som jag skall upprätta och jag kommer att jobba dubbelt så hårt i framtiden.

Mer läsning

Annons