Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läcka i exploderade kärnkraftverk

/

Annons

Explosionen i kärnkraftverket Fukushima 1 i Japan orsakade en radioaktiv läcka, men regeringen manar till lugn.

Strålningen har minskat men allmänheten uppmanas att hålla sig inomhus.

Premiärminister Naoto Kan uppmanar dem som bor nära Fukushima att bevara lugnet. Han lovade också att medborgarnas hälsa ska skyddas, när han gjorde ett framträdande i tv på kvällen, lokal tid.

Energibolaget Tepco ska använda havsvatten till att kyla reaktorn, enligt en regerinstalesman.

Evakueringszonen runt kärnkraftverket har utvidgats till 20 kilometers radie, meddelar etermediebolaget NHK.

Den strålningsmängd per timme som uppmäts vid Fukushima 1 motsvarar den som är tillåten under ett helt år, skriver nyhetsbyrån Kyodo.

Men kraftbolaget som äger Fukushimaverket har enligt Japans regering kunnat bekräfta att reaktorinneslutningen inte skadats.

Halterna av radioaktivitet ska också ha sjunkit, inte stigit, efter explosionen.

De fyra arbetare som uppges ha skadats i samband explosionen är vid medvetande och deras skador är inte livshotande, enligt ägaren till anläggningen, Tokyo Electric Powers (Tepco).

Myndigheterna är i färd med att samla information om det inträffade och en eliträddningsstyrka ska skickas till det olycksdrabbade kärnkraftverket.

Exakt vad som faktiskt inträffat är dock inte känt ännu.

Två kärnkraftverk, Fukushima 1 och 2, drabbades efter fredagens våldsamma jordskalv av allvarliga problem och en härdsmälta har befarats.

De två kraftverken ligger cirka 25 mil nordost om Stortokyo, ett område med runt 30 miljoner invånare.

Utvecklingen vid reaktor 1 vid Fukushima bedöms av svenska kärnsäkerhetsexperter som dramatisk, men de hoppas att själva reaktorn klarat sig utan större skador.
- Det har inträffat en förödande explosion som skalat bort tunna plåtväggar i reaktorhallen. Men inneslutningen med själva reaktorn och härden ligger under den nivån, och vi hoppas att inget har inträffat där, säger Per Bystedt på Strålsäkerhetsmyndigheten. - Fram till explosionen har vi inte uppfattat något som indikerar en härdskada, man har haft kylningen under kontroll.

Vad man nu vet har elförsörjningen för att driva pumpar och kylsystem slagits ut av antingen jordskalvet eller tsunamin. Även det dieseldrivna reservelsystemet har skadats.
- Men själva reaktorn är utrustad med en hjälpkondensator, som gör att man kan spara på vatten när man kyler reaktorn i den här situationen, säger Per Bystedt.

Just nu försöker kärnkraftverkets personal återställa kraftförsörjningen med hjälp av nya kraftaggregat.
- Det vore väldigt lovande om man lyckas koppla ihop och starta dem, säger Bystedt.

Strålsäkerhetsmyndigheten har förstärkt sin beredskap för att, dygnet runt, följa utvecklingen vid de japanska kärnkraftverken under de närmaste dygnen. Per Bystedt betonar att man inte kommer att fatta några operativa beslut, eftersom Sverige inte berörs.

Myndigheten behåller den höjda beredskapen över helgen. Utvecklingen får sedan avgöra om den eventuellt förlängs ännu en tid.

Det japanska kärnkraftbolaget meddelade före explosionen att radioaktiv ånga släppts ut för att minska trycket i reaktorer på båda kärnkraftverken. Tepco sade då att det rörde sig om kontrollerade utsläpp av en liten mängd radioaktiv ånga, och att utsläppen inte skulle utgöra någon hälsorisk.

När det mäktiga skalvet inträffade i fredags stängdes reaktorerna i det berörda området av. Då måste kylsystem sättas in för att få ner temperaturen, men kylsystemen har fallerat och trycket i reaktorerna byggts upp.

Efter explosionen varnades närboende via tv och uppmanades att hålla sig inne.

Evakueringszonerna runt de båda anläggningarna hade då redan utökats. Upp till 45 000 människor som bor inom en radie av en mil från Fukushima 1 hade beordrats att lämna området. Boende inom en radio av tre kilometer från Fukushima 2 hade också fått order att ge sig av.

Kärnkraftsbolaget meddelade under natten att det råder elbrist till följd av kärnkraftsstoppet i samband med jordbävningen. Underskottet kan komma att leda till ransonering, i form av att strömmen stängs av i omgångar.

Mer läsning

Annons