Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läcker amarone och goda torra tyskar

/
  • Goda tyskar. Vin från distriktet Franken i Tyskland buteljeras alltid i den här runda flaskmodellen som har använts sedan början av 1700-talet. Två utmärkta varianter finns bland månadens nyheter.
  • Druvor på tork. Rödvinet Amarone som görs på torkade druvor uppvisar som bäst en högintensiv smak av mogna mörka körsbär, torkad frukt, choklad och mandel. I november släpps både en delikat, komplex representant (Amarone della Valpolicella Classico La Rosta) och en klen, mindre kul variant (Novaia).

Novembernyheterna bjuder på en bra blandning av viner i varierade pris-, smak- och kvalitetsklasser.

Annons

Franken är ett intressant tyskt vindistrikt som har en egen läcker identitet på sina vita kvalitetsviner. Ofta finns en påtaglig, aptitretande mineralton närvarande även om frukten kan vara stor och glycerolfet.
Två högkvalitativa representanter hittar vi bland nyheterna. Ett mycket delikat vin på silvanerdruvan som exponerar sig allra bäst just här. Det andra är ett rieslingvin som också bjuder på en osedvanlig generositet och djup tillsammans med en pikant mineralitet.
Båda vinerna passar utmärkt till smakrika, gärna grillade, fiskrätter (inte minst laxkotletten) och till ljust kött.Kan också med fördel lagras några år.

Den som önskar ett lite lättare vin på rieslingdruvan kan i stället välja Hattenheimer Schützenhaus som är härligt syravitalt i en god frukt.
Även Chile börjar få fason på sina rieslingviner från de kyligare distrikten. Cono Sur Reserva Riesling är riktigt bra.
Bland de röda imponerar ett par riktigt smakrika ”lyxigare” valpolicellor, en läcker amarone, en fullmatad chilensk malbec och ett par utmärkta pinot noir-viner.

Den senare svårodlade druvan med ursprung i franska Bourgogne har numera de bästa och mest prisvärda representanterna utanför hemadressen. Pinot Nero Reserva från Norditalien och australiensiska Gulf Station Pinot Noir är båda rekommendabla druvtypiska godsaker att njuta till elegantare kötträtter.
Bassara Pinot Noir från Bulgarien visar dock att druvan inte är lättbemästrad.
Här har den blivit en torrkärv klumpeduns utan den finlemmade elegans som är dess stilmässiga signum.

Annons