Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läcker gewürztraminer och bra året runt-rosé

/

Ett 50-tal vita viner och roséer i Systembolagets ordinarie sortiment har precis bytt årgång. Flera av dessa viner är i bättre form än på länge, medan andra tvärtom blivit sämre.

Annons

Gewürztraminer är en druva som alltid ger smakrika, aromintensiva viner med blommiga och parfymiga inslag. Ibland kan det bli för mycket av det goda, speciellt om syran är låg, och man kan uppleva det som att man dricker flytande niveakräm.
Men om det finns en balanserande syra och en liten kryddighet i eftersmaken, så hör det till de läckraste valen till exempelvis asiatisk mat, rödkittost (munster med kummin är en klassiker) och till rökta rätter som till exempel kallrökt lax som annars är svår att matcha vinmässigt.


Gewurztraminer Réserve HennØ från franska Alsace, som är druvans hemmaplan, har nog aldrig smakat bättre än i aktuell årgång. Druvan torrontés som har blivit något av Argentinas vita nationaldruva (även om den har spanskt ursprung) kan ibland arommässigt påminna om en lättare gewürztraminer. Bland årgångsbytena finns två goda val till bra pris.
Bland rosévinerna som skiftat år är sydfranska Esprit du Silène en bra syrafrisk, rödbärig representant som passar bra till fisk- och grönsaksrätter året om. Även Carmen Rosé från Chile får klart godkänt medan den glest jordubbssaftiga australiensaren Tandarra Rosé på låda som vanligt är riktigt usel.

Mer läsning

Annons