Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lagom aktivt bäst för barnen

/
  • VÄRLDENS BÄSTA LEKSAK.  Barn börjar med fritidsaktiviteter allt tidigare och på många orter är utbudet enormt. Att spela fotboll eller hålla på med andra aktiviteter är bra för barn, det ger dem energi, men risken finns att det blir för mycket.

Nu är det slut på slöa dagar. Hösten står för dörren och med den ett aktivare liv. Det märks inte minst på alla erbjudanden om aktiviteter för våra barn som dimper ner i brevlådan. Det är lätt att det blir för mycket och att man börjar längta efter kravfri spontanfotboll på gården.

Annons

Barn börjar allt tidigare med aktiviteter. I dag kan man träffa sexåringar som är före detta fotbollsspelare. Utbudet av olika aktiviteter är stort och en femåring i en storstad kan i dag ägna sig åt allt från nycirkus till keramik.

– Aktiviteter är bra för barn. Det ger dem energi. Problemet är att vi föräldrar vill så mycket med våra barn att det lätt blir för mycket, säger Eva Stenelund, bilden, samordnare på Bris (Barnens rätt i samhället).

Barn behöver få tid till återhämtning och tid att bara ta det lugnt mellan skola, aktiviteter och läxläsning.

– Får de inte det så är de här aktiviteterna inget värda. Då får man bara trötta barn som inte orkar med sig själva. Vad som är lagom beror på barnet och dess situation i övrigt.

Prova på

På Riksidrottsförbundet ser de gärna att barnen provar många olika idrotter. Dels för att de ska hitta en idrott de gillar, men också för att det har visat sig att barn som provar olika sporter fortsätter att idrotta längre än andra. Men hur ska man hinna med att testa fyra, fem sporter? Det känns ju som ett heltidsjobb att bara bli hockeymorsa eller fotbollspappa.

– I dag finns aktiviteter där unga får prova på olika sporter. Idrottslyftet är ett exempel där föreningar bland annat kommer till skolorna och låter barn prova på idrotter.

– Trenden är även att allt fler kommersiella aktörer arrangerar prova-på-aktiviteter, säger Peter Eriksson på Riksidrottsförbundet.

Sedan kan man gå med i en förening som har många sektioner. Då brukar det vara lättare att få prova på olika idrotter utan att behöva anmäla sig till flera aktiviteter.

Medelklassproblem

I en tid då en fyraåring utan hobby ses som ett problem är det lätt att börja längta efter spontanfotboll och efter att barnen bara kan få dega i stället för att stressa till yogan efter förskolan. På Riksidrottsförbundet har de inga riktlinjer för när barn ska börja med idrott i organiserad form.

Inte minst för att det skiljer sig mellan en racerbåtsförening och en gymnastikförening.

– Men vi ger inget lokalt aktivitetsstöd till föreningarna för verksamhet de bedriver för barn under sju år. Det är en signal från oss, säger Peter Eriksson.

Men kanske är den här aktivitetsstressen ett medelklassproblem. Siffror från Statistiska centralbyrån visar att barn från ekonomiskt utsatta hushåll, barn till ensamstående och barn vars föräldrar är födda utomlands mer sällan är med i organiserade fritidsaktiviteter.

(TT Spektra)

Mer läsning

Annons