Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lär ditt barn att bli en bra kompis

Ingen förälder vill att ens barn ska vara en taskig kompis och mardrömmen för många är att deras barn ska bli mobbat eller vara en mobbare. Amelie Furborg som jobbar på organisationen Friends kommer med sina bästa tips på hur du som förälder kan lära ditt barn att bli en bra kompis.

Annons

Enligt Amelie Furborg på organisationen Friends, som jobbar förebyggande mot diskriminering, trakasserier och mobbning, gäller den gamla sanningen att barn gör som du själv gör och inte vad du säger. Om du som vuxen själv agerar på ett bra sätt gentemot människorna i din omgivning, tar barnen efter. Om du som vuxen säger eller gör saker som inte är schysta så har du visat att det är okej.

– Det är viktigt att vara en bra förebild. Som förälder och vuxen har du möjlighet att påverka. Till exempel kan man tänka på att inte prata illa om någon som inte är närvarande.

Att bli en bra kompis är något man kan träna på. Enligt Amelie Furborg är det viktigt att prata med sitt barn om hur man är när man är en bra kompis.

– Du måste vara tydlig med att man inte får vara elak mot andra. Sen är det viktigt att förklara för barnet varför man inte får säga eller göra så.

Våga vara jobbig

Säg ifrån om du ser något som händer, även om du inte känner just de barnen.

– Våga vara en jobbig vuxen och säg till om du ser eller hör att barn är dumma mot varandra. Då visar du både de som kränker och den utsatta att du är en vuxen som ser och bryr sig.

En del barn kan ha svårt att stå emot kompistrycket och säga nej till saker som de egentligen inte vill göra.

– Träna gränssättning med ditt barn så att det både lär sig att sätta upp egna gränser och att ha respekt för andras. Diskutera varför de måste kunna säg nej och träna på det i olika vardagssituationer. Anne Sjödin

Mer läsning

Annons