Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärare på individuella programmet ropar på hjälp

Det individuella programmet i Sandviken fungerar inte. För många blir åren där bara ”förvaring” tills de är för gamla och måste sluta skolan. Det anser lärarna, som nu reagerar mot situationen.
– För de elever som behöver mest stöd är de riktiga utbildningsvägarna helt stängda, säger läraren Christer Johansson.

Annons

Det individuella programmet, IV, är tänkt som en mellanstation där de elever som lämnat högstadiet med ofullständiga betyg i matematik, svenska och engelska jobbar ikapp innan de går vidare till gymnasiet. Men i praktiken ser det annorlunda ut, vittnar läraren Christer Johansson:

– Många som hamnar här har inte fungerat i grundskolan förutom med personlig assistent och i små grupper. Här försvinner allt stöd och de hamnar i grupper om 20-25 elever med likartade problem. Det blir en väldigt rasslig situation, konstaterar han.

I själva verket är det många på IV som aldrig kommer in på gymnasiet, och på våren när alla går och väntar på sina antagningsbesked har både elever och personal sin tuffaste tid på året. Johansson och de andra lärarna reagerar nu på att skolan, i deras mening ”städar undan” de elever som av en eller annan anledning misslyckats under sina tidiga skolår.

– Det har blivit ett allt hårdare klimat. Och betygen är det enda som gäller, några andra tekniker har de inte för att ta in dem på gymnasiet.

Många elever får helt enkelt bara jobba av sina tre år på IV innan skolplikten upphör – en siuation som upprör lärarna.

– Vi vill inte ha uppdraget att bara förvara elever. Vi vill ha en plan. Vi måste göra något åt det, säger Johansson.

Som ett första steg för att försöka förändra saker bjuder programmet nu in till ett frukostmöte där bland annat entreprenören Anders Wiman ska föreläsa om sin egen bakgrund.

– Vi hoppas att kommunledningen också kommer dit, och tar sitt ansvar. I dag är Sandvikens kommun till exempel allra sämst på att ställa upp med praktikplatser.

Mer läsning

Annons