Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärlingar får egen anställningsform

Det ska bli möjligt att läsa på gymnasiet och samtidigt bli anställd som lärling – men med lägre lön och på andra villkor än övriga anställda.

Annons

 

Regeringen har gett i uppdrag till Irene Wennemo, chef för LO:s arbetslivsenhet, att utreda frågan.
– Arbetslösheten bland ungdomar är högre i Sverige än på andra håll i Europa. En av orsakerna till det menar vi är hur yrkesutbildningen är organiserad, sade utbildningsminister Jan Björklund (FP) vid en pressträff på torsdagen.
Sedan ett år tillbaka pågår ett försök med en lärlingsutbildning, men med nuvarande regler är det förbjudet att läsa på gymnasiet och samtidigt vara anställd som lärling.

Fördelarna att införa lärlingsanställning vore flera, enligt Björklund.
– Det blir mycket mer på allvar när man är ute på en arbetsplats när man är anställd och arbetsgivaren betalar en viss ersättning. Det går inte att skolka eller komma för sent som tyvärr många gör när de går i skolan. Samtidigt stupar diskussionen om att lärlingar konkurrerar om jobben, när man betalar en viss ersättning erkänner man ju att en lärling gör en viss nytta, sa Jan Björklund.
Lönesättning, kollektivavtal och lärlingarnas rättsliga ställning är frågor som ska utredas. En ny lag skulle kunna träda i kraft tidigast 2011.

 

Mer läsning

Annons