Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Larm om smitta på läger

En, sannolikt tre, svenska ungdomar har drabbats av smittsam hjärnhinneinflammation efter att ha besökt ett scoutläger i Japan. Läget är allvarligt, enligt smittskyddsläkaren i Stockholm. Flera ungdomar från Gävleborg var med på lägret.

Annons

Flera svenska ungdomar kan ha drabbats av smittsam hjärnhinneinflammation efter att ha besökt ett internationellt scoutläger i Japan. Erik Lunner, som varit funktionär på lägret har precis kommit hem från Japan.

– Jag hörde ryktesvägen att några skottar drabbats på lägret. Men vi fick ingen information om någon sjukdom på lägret, säger han.

De flesta ungdomar som varit i Japan är redan hemma, berättar han. Lägret slutade för en vecka sedan. Själv har han varit på en rundresa i Japan sedan lägret slutade.

– Det hade väl varit bra om vi fått information från lägret. Men jag tror ändå att det är ganska låg sannolikhet att jag skulle vara smittad. Men jag har redan kontaktat vården, jag ska gå dit så fort jag hunnit hem, säger han.

Två av fallen från Stockholm

Enligt Folkhälsomyndigheten finns ett "mycket troligt" svenskt fall, och ytterligare två som utreds.

Två av fallen kommer från Stockholm.

– Jag kan inte kommentera de enskilda fallen mer än att de vårdas på sjukhus och i och med det så är läget allvarligt. Den här sjukdomen leder ofta till att man blir väldigt svårt sjuk, säger Micael Widerström, biträdande smittskyddsläkare i Stockholm.

Scoutmötet samlade totalt 30 000 deltagare från hela världen, varav cirka 1 900 kom från Sverige.

Ska uppsöka sjukvård

Nu uppmanar Folkhälsomyndigheten alla de svenska barnen att snarast uppsöka sjukvård för förebyggande behandling.

– Jag bedömer risken för flera fall som liten. Risken är som störst de första dagarna efter smittotillfället, men det kan inte uteslutas och eftersom vi inte vet vem som varit i kontakt med vem bör de uppsöka sjukvård, säger Micael Widerström.

Smittsam hjärnhinneinflammation, eller epidemisk hjärnhinneinflammation, orsakas av meningokockbakterier. De överförs genom nära kontakt, exempelvis i en familj. Små barn och tonåringar har större risk att smittas. Den smittade blir ofta snabbt svårt sjuk. Sjukdomen är livshotande och kan ge bestående men.

Flera ungdomar från Gävleborgs län

Under måndagskvällen fick Arbetarbladet tag på Sofi Jantevall, scoutledare i Gästrike scoutdistrikt, som var på plats i Japan.

– Vi var cirka nio personer som var med på lägret från Gävleborg, 7 barn och 2 vuxna, säger hon.

Enligt henne fick de reda på smittan först när de kom hem, och att det aldrig var någon fara eller panik på plats.

– Vi är inte oroliga. Det var runt 30 000 besökare på lägret, så risken att smittas är väldigt liten. Jag kommer definitivt åka igen på nästa läger, säger hon.

Avslutningsvis säger hon att de har fått information om att de bör uppsöka vård för att kontrollera sitt tillstånd.

TT/Arbetarbladet

Mer läsning

Annons