Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt inte resan förstöra julefriden

/

Jul- och nyårshelgerna är bland de tyngsta vad gäller trafiken - inte bara i antal resande utan också i omkomna och skadade. Men det finns konkreta tips för att undvika att tragiken förstör helgfriden. - Att man planerar sin resa och är ute i god tid.

Annons

– Att man planerar sin resa och är ute i god tid. Man bör också kontrollera bilen innan man ger sig av, att lamporna funkar, däcken är i gott skick och att spolarvätska finns, säger Mikael Högskoog, Motormännens pressansvarige.

Ungefär två miljoner människor beräknas ge sig ut på de svenska vägarna under jul och nyår. Men det allra värsta kan hända på väg till eller från familj, släkt eller vänner. Mellan 2002/2003 och 2012/2013 har i snitt nästan 24 personer omkommit i trafiken mellan den 20 december och den 12 januari.

Packa rätt

Högskoog nämner bland annat också att bilisterna bör vara utvilade, nyktra och hålla hastighetsbegränsningarna. En laddad mobiltelefon och korrekt packad bil är också viktigt.

– Det tyngsta ska ligga underst, närmast baksätet och i mitten av bilen.

Motormännen har listat landets farligaste vägar och manar till noggrann planering för att så mycket som möjligt hålla sig borta från dem.

– Kör på så stora vägar som möjligt, för de är säkrast. Och motorvägarna är allra säkrast, säger Högskoog.

Att en personbil får sladd, kommer över i motsatt körfält och krockar är det vanligaste händelseförloppet vid svåra olyckor så här års. Mer än var tredje trafikdödad person under december och januari omkommer i mötesolyckor.

– Det är den typiska julolyckan, säger Högskoog.

Mittseparering bra

I snitt dog 22 procent av alla omkomna i trafiken 2010-2014 i mötesolyckor. Men under december och januari ökar den andelen till 36 procent.

Därför tycker Högskoog också att bilisterna bör planera för att köra så mycket som möjligt av sträckan på mittseparerade vägsträckor.

– Mittseparering av vägar är en av de bästa trafiksäkerhetsfrämjande åtgärder man kan göra.

TT

Mer läsning

Annons