Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Libanons stolhet har tappat sin kultstatus

/
  • Libanes i fransk stil. Château Musar är ett mycket lagringsdugligt och spännande vin som görs traditionellt med endast naturlig jäst, knappt någon filtrering eller bakteriedödande svavel.

Libanon ger i första hand knappast associationer till goda viner. Mer till inbördeskrig och Hizbollah. Men faktum är att Libanon är ett av världens allra äldsta vinländer med en vintradition som sträcker sig 8 000 år tillbaka i tiden.

Annons

I dag är det tre vinfirmor som dominerar, med Château Musar som det mest berömda. Samtilga satsar på export, då den inhemska efterfrågan är väldigt låg.
Under 1980-talet och en bit in på 90-talet hade Château Musar närmast kultstatus - inte minst här i Sverige. Rödvinerna hade, och har, en harmonisk och mycket personlig prägel som någon träffande betecknat påminna om en orientalisk kryddbod.


Firman som grundades 1930 fick sitt internationella genombrott 1979 då dess rödvin hyllades stort på en internationell vinmässa.
Vinet görs mycket traditionellt som ett klassiskt franskt slottsvin, på en druvblandning av cabernet suvignon, carignan och cinsault (ibland även syrah). Vinmakaren och ägaren Serge Hochar är också utbildad i Frankrike.


I dag har vinet, åtminstone i Sverige, polariserat landets vinkännare. Vissa anser att det är närmast odrickbart på grund av för mycket flyktiga volatila, syror som gör att vinet kan dra åt salubrin. Andra menar att det är en del av stilen och försvinner med lagring. Själv älskar jag vinet, även om flaskvariationerna kan vara stora.


Helt klart är att Château Musar vinner mycket på att lagras. Jag har testat årgångar 30 år tillbaka som varit helt magnifika. Tio år från skördeåret är egentligen minimum och då bjuder vinerna i bästa fall på en helt förförande sammetsmjuk smak med toner av fikon, orientaliska kryddor, rosor, choklad, torkad frukt och tobak!
Det kan dock skilja rätt mycket i smak mellan årgångarna, vilket i mitt tycke gör vinet än mer spännande.

Mer läsning

Annons