Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lilla tonåren kommer tidigt

/
  • Turbulent. Har ditt lilla barn förvandlats till en tonårsaktig 15-åring över en natt? Perioden kring skolstarten kan bli turbulent för sexåringar.

Vad har hänt? Plötsligt har din tidigare så beskedliga femåring förvandlats till en ilsken och rastlös sexåring. Välkommen till "lilla tonåren".

Annons

Tiden runt sexårsåldern kallas ofta lilla tonåren. Det händer mycket i barnets utveckling och precis som i tonåren åker känslolivet berg- och dalbana. Samtidigt är det mycket som förändras i en sexårings liv. Man slutar på dagis och börjar i förskoleklass i skolan, tillsammans med de äldre skolbarnen. Man förväntas sitta stilla längre perioder än vad man gjorde tidigare och börjar lära sig nya saker som att läsa och räkna.
- Det är ett stort självständighetssprång, som kan skapa stora känslor hos barnet. Men hur mycket barnen påverkas kan variera mycket mellan olika individer, menar barn- och föräldrapsykologen Jenny Klefbom.
Sänka kraven
Som förälder kan det vara bra att ha en förståelse för att det händer mycket i barnets liv just i det här stadiet och försöka sänka kraven på barnet när det gäller annat. Det här är kanske till exempel inte rätt tillfälle att börja lära barnet att städa sitt rum.
Precis som i den riktiga tonåren testas ofta föräldrarna i sexårsfasen. Även om det kan vara svårt att orka med allt testande, är det viktigt att barnet känner att det har föräldrarnas stöd.
- Försök att behålla ditt eget lugn i bråksituationen och prata igenom det som hänt lite senare, rekommenderar Jenny Klefbom, som råder föräldrar att, tillsammans med sina barn, försöka ta fram strategier för hur man ska lösa jobbiga situationer.
Hjälp lagom
Är det till exempel problem runt att ta på kläderna på morgonen - diskutera igenom med barnet hur man ska göra för att det ska fungera. Kanske kan man ta fram kläderna tillsammans redan kvällen innan, så att barnet får vara med och välja vad han eller hon ska ha på sig.
- Sedan kan man gärna finnas där när barnet tar på sig, men utan att hjälpa till för mycket. En sexåring ska kunna klä på sig själv. Börjar man finnas till hands för mycket, är det lätt att barnet börjar tänja på gränserna.
Det är mycket som rör sig i huvudet på en sexåring, plötsligt sitter hon där med en strumpa i handen och har glömt att hon håller på att ta på sig.
- Det är viktigt att komma ihåg att barnet inte gör så här för att bråka eller jäklas, så påminn på ett snällt sätt, tjat eller ilska gör bara saken värre, säger Jenny Klefbom.

Ann-Cathrine Johnsson/TT Spektra
ac.johnsson@ttspektra.se

Mer läsning

Annons