Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Locket på i (S)

/
  • Än så länge är det ett väldigt hemlighetsmakeri i processen att ta fram en partiledare som kan efterträda Mona Sahlin.

Mikael Damberg och Tomas Eneroth nämns i flera av S-partidistriktens förslag till ny partiledare. Men i stort är det locket på i den hemlighetsfulla processen.

Annons

Sista helgen i mars ska Socialdemokraterna (S) välja en ny partiledare och arbetet med att plocka fram kandidater pågår för fullt. Mycket få av partidistrikten vill dock berätta vilka de föreslår till valberedningen, visar en rundringning till samtliga 26 distrikt som TT gjort.
Men Blekinge går ut med sina namn: Mikael Damberg, Tomas Eneroth, Håkan Juholt, Ulrica Messing och Veronica Palm.
– Det är namn som uppfyller kriterierna, säger Mats Johansson, ordförande i distriktet.

Damberg återkommer
I veckan ska Gotland lägga sina förslag. Men distriktsordförande Åke Svensson säger redan att Damberg, Eneroth, Sven-Erik Österberg och Lena Sommestad återkommer i distriktets diskussioner.
– Jag tror säkert att de här namnen kommer finnas med på vår lista, men det kan bli några fler eller färre, säger Svensson.
Östergötland har öppet sagt att fyra namn lämnats. Det är Damberg, Annelie Hultén, Ylva Johansson och Stefan Löfven.
Helena Hellmark Knutsson, vice ordförande för Stockholms läns partidistrikt, säger att deras namn inte kommer att offentliggöras.
– Men eftersom det är jag som vice ordförande som träder in och tar den här diskussionen finns det ju ett starkt stöd för Mikael Damberg (ordförande i distriktet) i vårt partidistrikt, säger hon.
Några har möten i kommande vecka – exempelvis Bohuslän, Halland, Kalmar, Norra Älvsborg och Norrbotten.

Hålls hemliga
Men de allra flesta har bestämt vilka kandidater de förespråkar, men håller dem hemliga. Dit hör Gävleborg, Göteborg, Jönköping, Kronoberg, Skaraborg, Skåne, Stockholms stad, Södermanland, Värmland, Västerbotten, Västernorrland och Örebro.
– Vi har inte stämt av med våra namn om de är beredda att ställa upp eller inte, säger Lilly Bäcklund, distriktsordförande i Västerbotten.
– Vi har lämnat fem-tio namn med ungefär fifty-fifty mellan kvinnor och män, säger Carina Adolfsson Elgestam, vice distriktsordförande i Kronoberg.

(TT)

Mer läsning

Annons