Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lotteriväder på midsommarafton

/

Ta med regnjackan till firandet runt midsommarstången. Vädret blir lite av ett lotteri – växlande molnighet, spridda regnskurar och kanske en solglimt då och då.

Annons

Midsommarafton är statistiskt sett en dag med varierande väder. Under juni finns kalluft kvar över norra Ishavet och Grönland. Den kan strömma söderut och ställa till det.
Värmen kulminerar först om en månad, men på fredag är det ljuset som är viktigast – en dyrkan med gamla anor.

– Midsommar räknades som den största magiska högtiden, dagen när solen stod som högst på himlen och ljuset var som starkast, säger folklivsforskaren Ebbe Schön.
I år blir det 13–18 grader varmt, kanske upp till 20 grader vid solsken. Kyligast blir aftonen i norra Norrland, där också risken för regnskurar är störst.
– Över norra Norrland kan det vara lite tätare moln, men inte helt igengrott, säger Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI.

Även midsommarfirare i västra Svealand, nordvästra Götaland och på Gotland löper stor risk att bli blöta. I övriga landet är det växlande molnighet med en del solchanser.

Prognosen för varje enskild ort är mycket osäker.
– Det är svårt att säga hur täta regnskurarna kommer att bli. Det kan bli uppehållsväder på vissa håll och då tittar nog solen fram, säger Lovisa Andersson.

TT

Mer läsning

Annons