Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Luftigt och lagom fuktigt

/

Det börjar äntligen kännas som om våren är på väg. Takdropp och fågelkvitter göder förhoppningarna, och hemma är det småskaliga vårbruket igång.

Annons

De ludna tomatplantorna tävlar om ljuset, och jag känner mig tvungen att gallra fast det känns svårt att välja bort någon. Jag skyndar mig att kasta de ratade innan jag bestämmer för att plantera om dem i andra krukor. Erfarenheten säger mig att jag kommer att få mer än tillräckligt med plantor ändå.

En blomsådd står på elementet i köket för att få den värmekick som behövs för att fröna ska börja gro. Basilikan har vågat sig upp och visar sina små, platta och suckulentliknande hjärtblad alldeles ovanför jordytan. Det är nästan som om tillväxten stannar upp ett tag i det läget, tryggt nära jorden.

Men nu finns ingen återvändo. Fröet har spenderat all sin energi på att skicka ner en första rot och upp ett första bladpar. Basilikagrodden kan bara fortsätta framåt, uppåt och bli det som den var avsedd att bli.

Och jag ska försöka att inte ge för mycket vatten. Då kan sådderna drabbas av rothalsröta, en vanlig åkomma bland unga plantor. Plötsligt ruttnar skaftet på plantan som viker ner sig och dör. Det är kört.

Svampen som orsakar rothalsrötan gynnas av blöt jord. Sådderna ska alltså växa i ett luftigt och lagom fuktigt klimat.

När buskar och häckar börjar smälta fram igen kan många sorter beskäras. Bland annat berberis, hagtorn, måbär, oxbär och liguster och karagan kan klippas under vårvintern.

Grenar som har fläkts sönder av snötyngden bör tas bort nedanför skadan. Lägg snittet strax ovanför en grenklyka, så har kvisten störst chans att läka bra.

Mer läsning

Annons