Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lundby-Wedin stannar som LO-bas

/

Wanja Lundby-Wedin sitter kvar som LO-ordförande trots turerna i AMF Pension.
På måndagen fick hon stöd av LO:s samtliga medlemsförbund vid ett extrainkallat styrelsemöte.

Annons

Inför mötet rapporterade flera medier att några medlemsförbund krävt Wanja Lundby-Wedins avgång. På presskonferensen i LO-borgen i Stockholm på måndagskvällen var dock enigheten total.
– Vi är helt överens i styrelsen att Wanja ska vara kvar. Wanja är en bra ordförande och det vore fel att hon skulle lämna av de här orsakerna, förklarade IF Metalls ordförande Stefan Löfven som inte ville avslöja om några förbund rest avgångskrav.
Förstår upprördhet
På frågan om vad han säger till upprörda medlemmar svarade han:
– Att vi tar den upprördheten på största allvar. Vi kommer att vara ute och diskutera den. Det är viktigt att vi tar det på största allvar.
Wanja Lundby-Wedin medgav att turerna kring de höga pensionsavtalen i AMF Pension påverkat förtroendet för henne.
– De senaste veckorna har varit en svår tid för fackföreningsrörelsen. Det är klart att mitt förtroende har naggats i kanten hos medlemmarna.
– Jag har suttit i LO:s ledning i 15 år och jag har aldrig känt det tidigare, säger Wanja Lundby-Wedin som meddelade att hon kommer att lägga mer kraft på att träffa medlemmar framöver.
Hon tog också på sig en del av ansvaret för Socialdemokraternas rekordras på närmare nio procentenheter i den senaste opinionsundersökningen från Demoskop.
– Jag tror nog att AMF har varit en del, det vore märkligt annars, men jag tror att man gör det för enkelt för sig om man säger att det är en den stora frågan. Jag tror att det finns andra skäl, sade hon. 
Minska uppdrag
Lundby-Wedin förklarade också att hon kommer att rensa ytterligare bland sina uppdrag, utöver de styrelser hon redan meddelat att hon ska lämna.
Hon fick också frågan om hon efter affärerna i AMF Pension kan kritisera höga bonusar och pensionsavtal på 1 maj.
– Jag kommer i mitt första majtal ge röst åt det som medlemmarna vill att jag ska säga. Och vill medlemmarna att jag ska kritisera höga löner och ökade klyftor, vilket jag tror att de gör, så kommer jag att göra det, sade hon.

Mer läsning

Annons