Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckat fiske i Älvkarleby

/
  • ÖVER 10 KILO. Calle Björk, Gävle trollingfiskade på Storsjön tillsammans med kompisen Robin och lyckades få upp den här gäddan på 10,3 kilo, grabbarna hade ett visst besvär med den livliga gäddan och hann inte mäta den exakt, men den var över metern, innan de släppte tillbaka fisken.  Foto: Tony Berggren
  • RÄTT BILD PÅ LINUS. På förra fiskesidan blev det fel bild på Linus Olsson, här ska det vara Linus med sin fina sommargädda på dryga  4 kilo.
  • HÄRLIGT STOR FÅNGST. Tomas Uf, Gimo hade ett par bra metardagar i Älvkarleby i början av september med flera fina björknor den största vägde hela 1,200 kilo och med den fångsten har han tagit ett stadigt grepp om ledningen i den öppna klassen av A-Fisket  Foto: Privat

Första veckan i september var en bra period för fiske efter björkna i Älvkarleby, det togs gott om fångster kring kilot. En som fick en riktig fullträff var Tomas Uf från Gimo som 8 september provade bottenmete med mask i Kanalen/Älvkarleby.

Annons

Ett riktigt praktexemplar behagade nappa och när kampen var över kunde Tomas ståta med ett nytt fint personligt rekord för björkna. Fångsten vägde hela 1,2 kilo, endast 94 gram från svenska rekordet, även den rekordbjörknan tagen i Älvkarleby.

Tomas är en riktig allroundfiskare, ibland är det mete efter björkna, mört eller vimma som gäller. Nästa gång är det lax och öring som får sig en dust, även gädda och abborre får sina matcher. Det har blivit en hel del skapliga fångster av alla de slag under åren för Tomas men björknan är den största fångsten i förhållande till svenska rekorden.

Älvkarlebyfisket

I och med höstens inträde blir det lite nya förutsättningar för fisket i de olika klasserna i Arbetarbladets sportfisketävling A-fisket. Laxsäsongen är i princip över i Älvkarleby och nu är det öringsfisket som gäller. Det riktigt stora racet har inte kommit igång ännu. Vattentemperaturen har under september varit högre än normalt, det är först nu under den senaste veckan den legat kring tio grader. Det som också gjort att öringsfisket gått lite på sparlåga är att vattenföringen har varit något för hög (cirka 5–600 kbm) för att fisket ska vara optimalt.

Bra gäddfiske?

Det vi kan se fram emot med tillförsikt är gäddfisket, där oktober och november normalt är kanonmånader. 2009 var ett sådant år då A-fisket fick uppleva ett riktigt rafflande avslut med flera stora gäddor under slutspurten.

Gös och abborre

Tittar vi på övriga klasser i A-fisket är det kanske i klassen abborre det finns stor chans att det blir förändringar i toppen. Kvaliteten på topptrion i gösklassen ligger på en hög nivå (över 8,5 kilo) där kanske det inte blir så stora förändringar men vissa år har Älvkarleby och Gavleån bjudit på någon enstaka bamsegös kring 9 kilo. Men kollar vi nedre halvan av prislistan kan man få en bra placering på gös kring 6 kilo.

A-fisket

En av årets nyheter i A-fisket är att säsongen har utökats även med november månad. Framför allt är det gäddfisket och i viss mån öringsfisket i Älvkarleby som kan bjuda på fina fångster under november. Blir det tidigt några rejäla köldknäppar kombinerat med långvarig kyla kan det också bli läge för bra isfiske under sista veckorna.

Mer läsning

Annons