Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mackmyra Blomstertid – "Det godaste vårt lokala destilleri släppt på bolaget"

/
  • ”Blomstertid”, en ny whisky från Mackmyra, imponerar på vår dryckesexpert.

Arbetarbladets dryckesexpert Sune Liljevall har testat Mackmyras nya single malt whisky – och imponeras.

Annons

Färgen är vackert gyllene bärnstensfärgad, doften är stor, djup och närmast tropiskt fruktig med nektar, smörkola, farin, anis och fatvanilj – och inte ett spår av rökighet.

Doftegenskaperna går igen i den delikata, mycket fruktgenerösa, harmoniska smaken som avslutas med en lång vaniljtonad, elegant, söt maltighet i en rik Speyside-lik stil.

Jag är definitivt imponerad av den nya Mackmyrawhiskyn ”Blomstertid” som lanseras 6 maj. Ja, jag vågar nästan påstå att det är det godaste som vårt lokala destilleri släppt på bolaget.

Den här nya single malt-whiskyn ligger också helt rätt i tiden. För whiskyintresset i Sverige har ökat påtagligt under senare år (enligt årets Whiskybarometer utförd av SSI på uppdrag av Diageo Sverige där 1 700 svenskar deltagit). Intressant är att ökningen är störst hos kvinnor, med över 20 procent det senaste året. Och då passar Mackmyras nya bra. För kvinnor tycks vara mer begivna på fruktiga och friska, ickerökiga, whiskysorter än män som till övervägande del föredrar de påtagligt rökiga, förment manligt tuffa, varianterna.

”Blomstertid” ingår i den prisade serien säsongswhisky som lanseras i begränsad upplaga, i detta fall 8 000 flaskor. Whiskyn har delvis lagrats på fat som tidigare lagrat körsbärsvin, vilket bidragit till den fruktiga karaktären som ger mig associationer till Macallan. Och den något ”snälla” sötmaltigt fruktiga smaken gör ”Blomstertid” till en bra introduktionswhisky för icke i dagsläget hängivna maltwhiskyvänner.

Det enda jag egentligen tycker är mindre imponerande är pappförpackningens mörkrosa, lite mesiga, etikett. Ett mer somrigt motiv skulle ha passat bättre. Även om jag förstår att det ska associera till de körsbär vars fat whiskyn lagrats i. Men smakmässigt: Imponerande!

Mer läsning

Annons