Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Madeleine fick barn vid 45

/
  • MAMMA EFTER 40. Madeleine Heimer, 45 år, med dottern Inez, fem veckor. ”Jag rekommenderar ingen att vänta tills 40 innan man försöker få sitt första barn, risken är att det inte blir några barn alls eftersom fertiliteten sjunker snabbt efter 35. Men om man träffar en partner, som inte har barn sedan tidigare, tycker jag definitivt att man ska satsa”, säger friskvårdskonsulenten Madeleine Heimer.

Madeleine Heimer, 45 år, födde dottern Inez för drygt en månad sedan.

– Jag fick en andra chans att uppleva det här. Fördelen med att bli mamma efter 40 är att jag tar mig tid att njuta av tiden med henne.

Annons

Madeleine Heimer har två döttrar från ett tidigare förhållande, de är 16 och 18 år.

– Jag hade större krav på mig själv då och gjorde allt som förväntades av mig. Och jag var ofta ensam med flickorna, det var jobbigt.

”Känner mig lugnare”

Hon har en coolare inställning till föräldraskapet nu, än vad hon hade i 20-årsåldern.

– Det låter kanske klyschigt, men jag känner mig lugnare. Framför allt är jag glad för att jag fick möjligheten att göra det igen. Nu kan jag njuta av tiden med Inez och fokusera på henne. Jag skiter i om sängen är obäddad. Men samtidigt var jag mer orolig den här gången under graviditeten. När jag var 26 och 28 år tänkte jag inte på allt som kunde gå fel. Det gjorde jag nu.

Förlossningen gick bra, utan komplikationer.

– Men jag hade glömt bort hur ont det gör, säger Madeleine och skrattar.

För några år sedan flyttade hon från Stockholm till Ockelbo och startade ett friskvårdsföretag. Hon skilde sig och startade ett nytt liv tillsammans med en betydligt yngre man, Adam Fältström, 23 år.

– Han hade inga barn sedan tidigare och vi ville gärna ha ett tillsammans. Inez var planerad, men det var inte säkert att det skulle bli barn. Vi hade min ålder emot oss och det blev lite bråttom. Funkar det, så funkar det. Och det gjorde det. Men nu blir det inga fler barn för min del.

”Fortfarande tabubelagt”

Paret har förlovat sig och nyligen flyttat in i ett hus i Ockelbo. Här ska de bygga vidare på sitt gemensamma liv.

– Många satte nog kaffet i vrångstrupen när vi skulle ha barn, men det är deras problem. Det är fortfarande lite tabubelagt med en ung man och en äldre kvinna. Men det är ingen som reagerar om en äldre man har en ung kvinna. För en del i vår omgivning har det varit svårt att acceptera, men sedan vårt förhållande blev seriöst har vi också fått stöd från många, säger Madeleine.

Inez har slumrat till på Adams arm och Adam lägger sin andra arm om Madeleine.

Vad sa dina kompisar om att du och Madeleine skulle ha barn?

– Oj, sa vissa. Men jag har inte hört något negativt.

Stolta systrar

Madeleines döttrar hade till en början svårt att acceptera Adam.

– Vi fick vänta ut dem. I dag fungerar det bra och de är stolta över sin lillasyster.

Men det finns nackdelar med att bli mamma efter 40 medger Madeleine.

– När man är yngre har man ett annat driv. Jag hoppas att jag får vara rörlig och fräsch, jag vill inte bli någon orörlig kärring. Men om något skulle hända mig, har Inez i alla fall en ung pappa.

Mer läsning

Annons