Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Makthavarna nappade på hennes idé – nu får Sandviken en hundgård

Sandviken får en aktivitetsgård för hundar. Det är tack vare Jessica Morell Trolin som lämnat in ett medborgarförslag. Sandvikenborna lämnar in allt fler förslag, men det är få som går igenom i sin helhet. Det visar en granskning som Arbetarbladet har gjort.

Annons

Det var i slutet på förra året som Jessica Morell Trolin skickade in ett förslag till kommunen om en hundrastgård. Hon är inte den första som lagt samma förslag, redan 2007 kom ett medborgarförslaget om en hundrastgård i Sandviken, då blev det nobben.

– Det är många som har hund, men det finns ingenstans man kan släppa dem lösa. Själv har jag bil och åker till Hofors därdet finns en rastgård, men det vore ju bra om den fanns en i Sandviken också, säger Jessica Morell Trolin.

Och nu ser det alltså ut att bli verklighet. Politkerna har klubbat igenom förslaget.

Kostanden beräknas till 150 000 kronor, därutöver en driftskostnad på 20 000 kronor om året. Investeringen och driften kommer delas jämnt mellan kommunen och Sandvikenhus.

LÄS OCKSÅ: Många av Sandvikenbornas förslag ratas - systemet med meborgarförslag ses över

För att förtydliga att det inte ska vara någonstans där hundarna bara gör sina behov kallas det inte för rastgård utan aktivitetsgård. Placeringen blir Björksätra. Det var kanske inte precis där Jessica Morell Trolin hade tänkt sig att den skulle ligga. Hennes ambition var att den skulle ligga centralt så att de hundägare som inte har bil lätt kan använda den.

– Men mig spelar det inte så stor roll var den hamnar, jag är glad om det blir av, säger hon.

Precis så är det ofta. Delar av medborgarförslag plockas upp och blir verklighet, men det är sällan som det blir exakt som förslagshållen velat ha det. Det visar en granskning av alla medborgarförslag som kommit in de senaste tio åren.

LÄS OCKSÅ: De tror att säker motorbana kan minska buskörningen

Genomgången av förslagen visar också att majoriteten av de förslag som kommit in har fått avslag. Det är heller inte ovanligt att de förslag som kommer in inte är frågor som kommunen själv råder över.

Men det är även en hel del förslag som har gått igenom de senaste tio åren, kanske inte till punkt och pricka, men i alla fall till viss del.

De senaste åren har antalet förslag som kommit in tillkommunen ökat kraftigt. 2014 kom det in 16 stycken, 2015 22 stycken och hittills i år – efter mindre än halva året – har det kommit in 15 medborgarförslag.

På senare tid har också fler förslag gått igenom. Förutom en aktivitetsgård för hundar har en boende i Vallhov velat ha flerbelysningsstolpar på en sträcka. Det har kommunen lovat att ordna. Ytterligare ett förslag de senaste året om gatubelysning har gått igenom.

LÄS OCKSÅ: Medborgarförslag om inhägnad lekgård för hundar i Stadsparken

Jessica Morell Trolin ser ut att få igenom sitt förslag om en hundrastgård i Sandviken.

Mer läsning