Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mamma, det är nåt jag måste berätta...

/
  • KOMMA UT. Johan Ganz har varit öppen homosexuell sedan han var 13 år. ”Om du känner dig redo att komma ut, tala                 först om för din närmaste vän eller någon som du litar på eller skriv ett brev. Då känns det kanske lättare.”

Vid 13 visste John Ganz säkert att han var homosexuell.
– När jag berättade för mina kompisar skrattade de bara och sa: Grattis redan, det har vi fattat för länge sedan.

Annons

Sommaren efter sexan blev John tillsammans med sin första kille.

De var kära och pojkens mamma hade inga invändningar mot deras relation, Johns föräldrar däremot visste ingenting.

– Jag hade väl tvivlat i något år men först då blev jag säker, det kändes rätt.

I sjuan berättade John för sina kompisar. Det var en tjejkompis till John som berättade att hennes pojkvän trodde att John stötte på henne.

– Men då förklarade jag bara att han inte behövde oroa sig för jag är bög och redan upptagen.

20-åriga John Gantz har sedan dess varit öppen med sin sexuella läggning, något som han fick lida mycket för på högstadiet i Skutskär.

– De kallade mig för bögjävel. Jag var mobbad varje dag i skolan.

Det gick så långt att han bytte klass och träffade en psykolog för att orka. Han fick även stöd från sina vänner och sin pojkvän, som gick på en skola i Gävle. Det var jobbiga år men John beklagar sig inte.

– Alla har det väl tufft i tonåren.

Och han ångrar inte att han valde att berätta. Han har alltid varit trygg i sig själv på det sättet.

– Det är bättre att vara ärlig, jag hade inte stått ut med mig själv annars.

– Hela släkten kände till det innan mamma och pappa visste något. Jag sa det bara i förbifarten till mamma och då svarade hon: Är det bara för att din storebror är det? Jag blev paff, jag visste inte ens om det. Han hade ju flytta hemifrån och så där.

Föräldrarna, särskilt Johns pappa hade svårt att acceptera. De hoppades och trodde att det kanske bara var en fas som John gick igenom.

– Det har nog att göra med deras eget tänk och att det inte anses vara normalt att vara homosexuell.

I nian flyttade Johns pojkvän till Frankrike och deras tre år långa relation tog slut. John bestämde sig för att flytta från Skutskär.

– På gymnasiet var det helt annorlunda, allt blev mycket bättre. Jag gick på livsmedelsprogrammet i Uppsala. Alla i klassen och alla på elevhemmet visste att jag var bög men där var jag accepterad.

Efter utbildningen flyttade John till Gävle. Det tycker han är en lagom stor stad. Han umgås ofta med sina tjejkompisar. De brukar kolla på film, fika och gå på stan. Han har inga planer på att flytta till en större stad.

– Jag är ingen storstadsmänniska och jag trivs i Gävle.

Men eftersom urvalet av homosexuella män i Gävle är begränsat, är det främst via internet som John lär känna killar. John hoppas finna en livskamrat och bilda familj.

– Jag vill jättegärna ha barn, någon dag.

Mer läsning

Annons