Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mamma, mamma, barn – en lycklig liten familj

/
  • VIKTIG. Majken Wannberg gillar att titta på Top Model och lyssna på Lars Winnerbäck, som är lite av en husgud hemma hos familjen Wannberg som består av Emma Wannberg och Jennie Heaster Wannberg. ”Jag har blivit mer positiv sedan vi fick barn. Man skiter i smågrejer, det är inte viktigt längre. Majken är viktigast”, säger Emma.
  • KÄRLEK. Omgivningen har varit förstående och öppen. ”Vi har inte mött något motstånd från allmänheten, inte ens sedan vi flyttade tillbaka till Gävle”, säger Emma Wannberg.
  • HAR GIFTA MAMMOR. Jennie Heaster Wannberg och Emma Wannberg gifte sig i all hemlighet i Gävle stadshus 4 juni och 24 juni föddes deras dotter Majken. Det är en utmaning att vara förstagångsföräldrar, det var de medvetna om när de väntade barn och har därför gjort en överenskommelse. ”Vi har sagt att vi inte ska diskutera separation under Majkens första år”, säger Emma. Jennie fyller i. ”Den som säger att hon vill skiljas blir utan Majken och får bli varannan-helg-morsa. Och det vill ju ingen av oss.”

Mamma, pappa, barn eller mamma, mamma, barn. Familjer kan se olika ut. Jennie Heaster Wannberg, 31 år, och Emma Wannberg, 26, har nyligen fått barn tillsammans.

Annons

Majken Wannberg, fyra månader, ligger nöjt i sin babysitter och tittar på sitt favoritprogram Top Model. Emma Wannberg har precis kommit hem från jobbet, firmabilen står parkerad utanför. Lägenheten som ligger i ett parhus i Hille är nyrustad. På vardagsrumsgolvet står ett färgglatt babygym. Paret flyttade hit i maj, bara en månad innan Majken föddes. Alla flyttkartonger har ännu inte packats upp.

– Vi har inte hunnit med det, säger Emma Wannberg och skrattar.

Inte konstigt med tanke på att de inom loppet av en månad har flyttat, gift sig och fått barn. Jennie, som är förskollärare, ska vara föräldraledig fram till augusti nästa år. Emma som driver ett it-företag ska vara hemma ett halvår.

– Jag har ännu inte riktigt fattat att vi är föräldrar, säger Emma.

Att bli förstagångsförälder är en omvälvande upplevelse. De är själva förvånade över hur lätt det har gått hittills.

– Det är mycket roligare och lättare än vad jag hade trott. Majken är så lugn och snäll. Och hon sover om nätterna, säger Jennie Heaster Wannberg och tittar förundrat på sin dotter.

Jennie och Emma blev sambor innan de blev ett par. 2007 var de båda nyseparerade och behövde någonstans att bo i Stockholm. De kände varandra från barndomen i Gävle, Jennie var vän med Emmas storasyster. Vännerna valde att dela på en större lägenhet. Men det dröjde inte länge innan de var ett par. Ganska snabbt bestämde de sig för att de ville ha barn tillsammans.

– Vi väntade i ett år, man måste ha varit samboende i ett år för insemination. Om vi hade kunnat få barn på naturlig väg hade vi säkert fått barn tidigare, säger Jennie.

Jennie blev med barn

De var överens om att Jennie skulle bära barnet.

– Jag har alltid velat ha barn men jag har aldrig längtat efter att bära och föda barnet. Vi hade båda funderat på adoption tidigare, säger Emma.

Inseminationen skedde i Uppsala förra året. De behövde inte vänta länge på en tid.

– Hade vi sökt i Stockholm hade vi fortfarande stått i kön, säger Jennie.

– Det var ganska pressande. I Sverige får lesbiska par som mest sex inseminationsförsök.

På andra försöket blev Jennie gravid. När de berättade nyheten möttes de bara av positiva reaktioner från släkt och vänner.

– Våra föräldrar är överlyckliga. För mina föräldrar är det deras första barnbarn. Emmas föräldrar har tre barnbarn sedan tidigare.

Jennie mådde illa under hela graviditeten och fick högt blodtryck. Hon gick en vecka över utsatt tid. Och det blev en dramatisk förlossning.

– Hjärtslagen gick ned och Majken föddes med akutkejsarsnitt.

Men det gick bra och Emma fick vara med hela tiden.

– Personalen på förlossningen i Gävle var helt fantastisk, säger Emma.

Jennie har Majken i famnen. Majken bubblar av skratt och tittar rakt in i fotografens kamera. Vilken naturbegåvning, det måste vara allt tittande på Top Model.

De har aldrig känt sig ifrågasatta som föräldrar och har hittills inte blivit illa bemötta. Men som samkönade föräldrar får de många närgångna frågor.

– Folk undrar hur vi kunde få barn och vill veta i detalj. Jag förstår att de är nyfikna och vi brukar berätta. Men ibland kan jag bli irriterad, som när någon frågade om jag skulle bli pappa nu. Jag är ingen pappa, jag är ju också mamma, säger Emma med skärpa i rösten.

Hon kände sig inte borträknad när Jennie var gravid och gratulanterna i första hand vände sig mot henne men hon funderade mycket över sin roll.

– Precis som pappor säkert gör, kände jag mig utanför. Det var en känslig period.

En snäll man hjälpte till

De är inte bekymrade för den dagen då Majken eventuellt kommer att fråga efter sin pappa. Det de vet om donatorn är längd, vikt ögonfärg och hårfärg.

– Vi fick välja den som var mest lik Emma, så gör man alltid. Vi brukar inte kalla donatorn för pappa, eftersom det är något man måste vara i praktiken tycker vi, säger Jennie.

Emma förklarar.

– Vi tänker berätta så tidigt som möjligt att en snäll man hjälpte oss att få henne. Majken är inte utan en pappa, hon har i stället två mammor.

Förra helgen var det namngivningsceremoni i kvarterslokalen. I ena hörnet av vardagsrummet finns några heliumfyllda ballonger kvar från kalaset. 40 av familjens närmaste släktingar var inbjudna. Emmas ena morbror blev fadder.

– Majken har även fyra morbröder så hon behöver inte sakna manliga förebilder, konstaterar Jennie.

Emma tar Majken i famnen och vyssjar henne sakta tills hon somnar.

– Vi är otroligt glada och tacksamma över Majken. Att donera är en extremt snäll och ganska enkel sak att göra. Vi har bestämt att vi ska donera blod och ägg som tack för Majken. Vi vill kunna hjälpa andra på samma sätt som vi fått hjälp.

Mer läsning

Annons